Conținut ridicat de arsen în apă, într-un sat din Timiș. Oamenii dau vina pe explorările pentru gaze de șist din Serbia

Data publicării:
protest timis gase

 

Foto: opiniatimisoarei.ro

În urma unor analize efectuate la un laborator specializat din Arad am constatat că conţinutul de arsen din apa potabilă de la Beba Veche în ultimele 12 luni a crescut în limite foarte mari. Dacă acest conţinut de arsen este acceptat până la 10 unităţi, el acum, în momentul de faţă este crescut la 26 de unităţi. Acest lucru nu se poate explica decât prin exploatările care au loc la un km de comuna Beba Veche, peste graniţa cu Serbia. Aceste exploatări au loc de doi ani în Serbia şi efectele nu au întârziat să apară şi la Beba Veche. Nu am făcut nicio sesizare până în momentul de faţă, dar o voi face în scurt timp pentru că eu consider că viată locuitorilor din Beba Veche este afectată de această apă cu conţinut ridicat de arsen“, a spus primarul Ioan Bohancanu, citat de Opinia Timișoarei.

El susţine că, în lipsa oricăror surse de poluare în vecinătate, pânza freatică ar fi fost influenţată de aceste explorări care au loc la puțin peste un kilometru de Beba Veche.

Din câte ştiu au forat pe la 4.000 de metri. Este posibil ca ei să nu fi săpat doar pe verticală, ci şi în diagonală şi atunci să fi ajuns sub teritoriul comunei noastre”, a spus Ioan Bohancanu.

Deocamdata, în vestul României, firmele de prospecțiuni au făcut doar cercetări de suprafață, în căutare de gaze obișnuite, scrie Opinia Timișoarei.

Mai mulți locuitori din Beba Veche și din localitățile îvecinate au protestat față de aceste explorări. “Dacă nu acționăm, vom avea timp suficient să plângem după aceea, când vom spune cu toţii: adio, apă potabilă!“, spune un localnic.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri