Controverse pe criteriile de încadrare în grad de handicap

Data publicării:
handicap

Autoritățile și ONG-urile se ceartă pe modificările aduse legii.

Potrivit noilor criterii de încadrare, persoanele care pot fi luate în evidență ca având handicap grav, și automat cu drept de însoțitor sunt cele care au un coeficient de inteligență sub 20-25 de puncte. Mult prea mic, reclamă organizațiile neguvernamentale.

„Menținerea acestui IQ, a acestui prag atât de jos, și stabilirea lui ca și criteriu fundamental reprezintă o încălcare a dreptului la normalitate și la demnitate a acestor persoane. Niciun stat membru UE nu mai folosește IQ ul ca și criteriu de încadrare în grad de handicap”, explică Mădălina Turza, președintele Centrului European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilități.

Ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu, spune că modificarea se referă strict la adulți și că aceștia sunt evaluați în baza unei serii întregi de criterii.

„Acest ordin a fost făcut special să rezolve problema copiilor cu autism care nu mai primeau încadrare după 18 ani, iar IQ ul nu are nicio legătură cu încadrarea în gradul de handicap. Este și el un termen de referință față de o mie de alte criterii care stau la încadrarea în grad de handicap”, a explicat Mariana Câmpeanu.

Problema în legislația actuală, recunoscută și de ministru, este legată de criteriile de evaluare ale copiilor. La ei, se decide încadrarea cu însoțitor, după un singur criteriu: coeficientul de inteligență să nu depășească 35 de puncte. Ministerul Muncii promite schimbări.

„Avem un grant japonez care ne ajută să lucrăm la schimbarea criteriilor de încadrare și uniformizarea lor cu alte țări care există în UE și nu numai”, a detaliat ministrul.

Statisticile arată că în România sunt aproape 700.000 de persoane cu handicap, copii și adulți, care reprezintă 3% din populație.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri