Cooperativele meşteşugăreşti, salvarea oamenilor de la sate, rămaşi fără serviciu

Data publicării:
ie

Este vorba despre un coafor, un atelier de ţesături tradiționale, un depozit de prelucrare a lemnului şi o societate care se ocupă cu lucrări la drumuri. Toţi cei care lucrează aici provin din familii sărace.

Atelierul de țesătorie și croitorie a venit ca o salvare pentru nouă femei din comuna botoșăneană Pomârla.

Doamna Viorica are 60 de ani, țese de la vârsta de 15 ani, dar nu a făcut o meserie din asta. A lucrat la CAP, iar în ultima perioadă trăia din ajutorul social fără să mai spere că va fi angajată la vârsta ei.

De la ea învață meserie și fetele mai tinere pentru care a adus tipare și modele vechi de țesături moștenite de la părinți.

Iile cusute la Pomârna au fost incluse şi în prezentări de modă, de un designer român.

George Hojbotă, designer vestimentar: „Am găsit ceea ce nu găsești acum peste tot și anume produse realizate în mod tradițional după tehnica atentică”.

Managerul atelierului de ţesătorie spune că vrea să dezvolte proiectul.

Corina Chelariu, managerul proiectului: „Am realizat ii, rochii, genți, trăistuțe, covoare, ne-am înregistrat la OSIM cu produsele pe care le realizăm. Nu mergem pe profit, doar să investim ..... să investim în utilaje și să mai angajăm oameni”.

Tot cu fonduri europene au fost deschise un coafor și un atelier de prelucrare a lemnului de foc. Un alt proiect a dat locuri de muncă unor oameni care se ocupă cu instalarea conductelor fără să mai spargă drumurile.

Cooperativele de la Pomârla sunt susținute financiar în primul an cu fonduri de la Uniunea Europeană.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri