Copiii și pericolele internetului

Data publicării:
copii elevi calculator getty-2

Potrivit unui studiu Salvaţi copiii”, cele mai multe mesaje instigatoare la ură sunt îndreptate în special către romi, maghiari, evrei, imigranţi sau refugiaţi. Îngrijorător este faptul că astfel de lucruri se întâmplă chiar sub ochii părinţilor.

Gabriela Coman, Direcţia Generală pentru Protecţia Copilului: „Aşa cum ne preocupăm de siguranţa offline a copilului, siguranţa în lumea reală, aşa trebuie să-l învăţăm că pe internet pot exista pericole. Este o lume fantastică, o lume plină de atracţii şi informaţii, dar şi o lume plină de pericole.”

Gabriela Alexandrescu, preşedinte executiv „Salvaţi Copiii”: „Impactul asupra copiilor este mult mai mare. Este de zeci de ori mai mare decât asupra unui adult. Copiii sunt în formare. Au propriile emoţii şi sentimente. Abia îşi formează comportamentul. Un astfel de mesaj aduce prejudicii enorme, îl poate canaliza pe copil spre o conduită nepotrivită. Copiii prind o frază şi o repetă.”

În doar cinci ani, numărul copiilor din România care au cont pe cel puţin o reţea de socializare a crescut de la 25% la 90%. Cei mai mulţi dintre ei folosesc Facebook, Twitter, Instagram sau Snapchat. Scopul principal este comunicarea cu ceilalţi prieteni sau colegi, dar sunt şi minori care şi-au făcut cont pe reţelele sociale pentru a-şi urmări vedetele preferate. Potrivit unui studiu recent, copiii pot vedea astfel mii de comentarii instigatoare la ură făcute de alţi utilizatori.

Gabriela Alexandrescu, preşedinte executiv „Salvaţi Copiii”: „Spaţiul virtual e un spaţiu public şi aşa cum avem reguli în spaţiul public aşa avem şi în spaţiul online. Toate discriminările, mesajele care instigă la urmă, conduita online poate fi sancţionată. Poate fi considerată contravenţie sau infracţiune în funcţie de gravitatea ei.”

Claudia Mihai, elevă: „În cazul în care îmi apare pe news feed o imagine care instigă la ură, blochez acea persoană şi mă uit la acea persoană să văd ce fel de om este şi din ce mediu vine.”

Alexandra Tănase, elevă: „Mă cunosc pe mine, ştiu că sunt foarte atentă, nu dau accept oricui, ci doar celor pe care îi cunosc şi care au prieteni în comun cu mine.”

Claudia Mihai, elevă: „Pe cotul meu de socializare am anumite setări private. Setările le văd doar prietenii şi dacă îmi dă altcineva mesaj se va duce în partea de spam. Acum Facebook-ul mă ajută foarte mult. De exemplu, văd foarte multe evenimente, comunic cu anumite persoane, văd fotografii de la evenimente, anumite grupuri şi comunic mult mai uşor.”

Gabriela Coman, Direcţia Generală pentru Protecţia Copilului: „Nu se poate face o graniţă între violenţa offline şi online. Una pe cealaltă se alimentează şi se cresc.”

Gabriela Alexandrescu, preşedinte executiv „Salvaţi Copiii”: „Ceea ce ne-am dori în plus ar fi să introducem şi în curicula de pregătirea a viitoarelor cadre didactice astfel de noţiuni pentru că este esenţial, este vital. În ziua de azi, viaţa reală se transferă şi în cea virtuală. Copiii utilizează internetul de la şapte - opt ani. Internetul face parte din viaţa lor. Internetul e fix, e mobil...e peste tot şi atunci e important ca ei să aibă aceste date, informaţii atunci când intră în contact cu astfel de situaţii şi discursuri care instigă la ură.”

Peste două milioane și jumătate de comentarii instigatoare la ură au fost înregistrate în mediul online din România în primele şase luni ale anului trecut.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri