Copila operată cu întârziere, în stare gravă

Data actualizării: Data publicării:
operatie

Fetiţa plimbată în trei oraşe după un accident de circulaţie a trecut prin cea de-a treia operaţie. Este în continuare în stare gravă. (cam2)Trimisă mai întâi la Constanţa şi Bucureşti, copila a ajuns în cele din urmă la Iaşi unde chirurgii fac eforturi disperate să-i salveze picioarele strivite de un tractor.

Starea fetiței este gravă dar stabilă. Medicii au încheiat cea de-a treia operație, începută încă de aseară, intervenție în care medicii s-au chinuit să-i salveze de la amputare piciorul care a fost strivit în accident.

La această intervenție a lucrat o echipă formată din specialiști în chirurgie vasculară, ortopedie și chirurgie plastică și reparatorie.

Fetița a avut norocul să fie operată de dr. Sidonia Susanu, singurul pediatru specialist în chirurgie reconstructivă din Moldova.

Mutilaţi de accidente ori stigmatizaţi de afecţiuni genetice, copiii din judeţele Moldovei au o singură şansă de a nu rămâne infirmi pentru toată viaţa. Aceea de a ajunge la Spitalul „Sfânta Maria” din Iaşi, la unicul specialist în chirurgie reconstructivă care operează copii în afara Bucureştiului. Reuşitele doctoriţei Sidonia Susanu înseamnă uneori premiere medicale în România.

În sala de operație este cu totul altceva. Pur și simplu, punând la loc fiecare milimetru de țesut, pas cu pas, te acaparează cu totul. Doar realizezi că ai început când răsărea soarele și ai terminat când răsărea a doua oară”, spune Sidonia Susanu, coordonator al Compartimentului de Chirurgie Plastică și Reconstructivă la Spitalul „Sf. Maria” din Iaşi.

Efortul uriaş este susţinut de o pasiune incredibilă pentru meserie şi dragoste pentru copiii al căror zâmbet îl reconstruieşte dincolo de lacrimi.

Există situații în care intervenția ar pune în pericol major viața pacientului iar neefectuarea intervenției ar avea ca rezultat cert amputația. Sunt cele mai dificile momente. Simți cum tu cu tine nu poți să ajungi la o înțelegere”, povestește dr. Sidonia Susanu.

„Provocarea pentru chirurg este mult mai mare. Adică, dorința de a reuși perfect o astfel de intervenție chirurgicală, sunt convins, este mult mai intensă vizavi de un copil față de un adult”, spune Radu Terinte, managerul Spitalului „Sfânta Maria”.

Sidonia Susanu evită să ţină o evidenţă contabilă a intervenţiilor şi a orelor petrecute în sala de operație. În schimb, ţine în minte şi în suflet recompensa primită de la micii săi pacienţi.

Pur și simplu treci pe hol și vine un micuț și pur și simplu, te pupă. Sunt lucruri care îţi dau mai multă satisfacție decât orice pe lumea asta”, mai spune dr. Sidonia Susanu.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri