Copilărie cu palma | România are nevoie de încă 11.000 de asistenți sociali

Data publicării:
violenta-copil-3

În spaţiul public nu se discută şi nu sunt număraţi copiii bătuţi. O face un studiu al organizaţiei Salvaţi Copiii, girat şi de Ministerul Muncii, Familiei, Protecției Sociale şi Persoanelor Vârstnice.

Cifrele arată că aproape 40% dintre copii spun că au fost bătuţi acasă cu băţul, nuiaua sau cureaua. Şi nu e de mirare, în ţara în care părintele vrea să-şi dreseze copilul, dar spune că îl educă.

Suntem o societate care are multă violenţă, ne bazăm comunicarea pe violenţă, o moştenim. Cred că e important să se raporteze toate cazurile de abuz. Oricine care lucrează cu copiii are obligaţia să raporteze, mă refer aici şi la medici şi la profesori şi la asistenţi sociali”, spune Gabriel Alexandrescu, preşedintele organizaţiei Salvaţi Copiii.

Primii spre care se îndreaptă pretenţia de a gestiona cazurile de abuz sunt asistenţii sociali. Însă e greu să le ceri prea multe, fiindcă sunt prea puţini.

În ultimii 25 de ani, din cei 35.000 de absolvenți ai Facultății de Asistență Socială, doar 5.800 au ajuns să lucreze în domeniu. 70% dintre ei în sistemul de stat, iar 30% în organizații nonguvernamentale. Dar cu salariul de circa 1.300 de lei este greu de acoperit deficitul de personal, estimat la 11.000 de persoane.

Elena Dragomir, consilier superior în Serviciul de Adopții: Din păcate tinerii absolvenți preferă să se reorienteze profesional.

Reporter: Probabil din cauza salariului...

Elena Dragomir: Din cauza salariului, în mod sigur.

Reporter: Sunteți mulțumită de cât câștigați?

Elena Dragomir: Prefer să nu răspund.

Dramatic se simte deficitul și asta vedem aproape zilnic în știrile prezentate, cazurile grave, de sinucideri, de copii abandonați, părinți plecați în afară la muncă și copiii rămân în grija nimănui. Un asistent într-o direcție are 300-400 cazuri de care răspunde, evident că nu are timp decât de birocrație, nu are timp să se ocupe de consiliere, de latura umană, de pregătirea oamenilor respectivi. În țările occidentale sunt maxim 30 cazuri pe asistent”, spune Doru Buzducea, preşedintele Colegiului Asistenţilor Sociali.

În mediul rural, unde sunt înregistrate cele mai multe cazuri de abuzuri asupra copilului, situaţia e critică.

Sunt în sistem oameni din alte sectoare de activitate. (Cine îi aduce?) Pile, cunoștințe, relații, acest sistem care funcționează și după 25 de ani. Sistemul așa a fost preluat de foarte mult timp și se perpetuează acest lucru și nimeni nu vrea să înțeleagă că s-a terminat”, spune Gabriel Chifu, secretar de asistență socială la BNS.

De fapt, în decembrie 1989 s-a terminat comunismul doar din denumiri şi diverse instituţii. Mentalităţile şi nevoia de rutină călduţă se perpetuează, în ciuda celor care vor să facă pasul în faţă.

„Ne-am dori până în 2020 să avem acel asistent social la nivelul fiecărei comunități. Să identificăm toți copiii care au probleme și după să încercăm măsurile să fie orientate spre acei copii care au nevoie de intervenția autorităților. Îmi doresc să avem asistenți sociali în mediul rural, numai că deocamdată nu cred că e posibil”, spune Elena Tudor, director general ANDPCA.

În aceste condiţii, cazurile de abuzuri asupra copilului cunoscute şi evaluate abia dacă vor fi vârful aisbergului acestui fenomen. Iar soluţia este la mâna statului.

Am semnalat și la Ministerul Muncii și la Asociația comunelor, anual trimitem adrese la prefecturi, la sindicate, la Agenția funcționarilor publici. Sunt promisiuni de fiecare dată. (Aveţi un mesaj către autorități?) Un mesaj direct - să ia taurul de coarne și să facă ordine în sistemul de asistență socială”, spune Doru Buzudcea, preşedintele Colegiului Asistenţilor Sociali.


Copilărie cu palma

Neglijaţi. Înfometaţi. Bolnavi. Umiliţi. Bătuţi. Exploataţi. Sunt 10.200 de copii abuzaţi în familie în România. Alte 4.600 de sesizări sunt în curs de verificare.

Din cauza părinţilor care le puneau în pericol viaţa şi sănătatea, 2.200 de copii au fost scoşi de urgenţă din familie. Pentru ei nu iese nimeni în stradă, nu se fac mitinguri, nu se trimit scrisori de protest autorităţilor naţionale şi europene. Şi aceşti copii au dreptul la o viaţă normală, la îngrijire, la jucării şi educaţie. Lucruri de care suntem cu toţii răspunzători. Este apelul lansat de Digi24 prin campania intitulată Copilărie cu palma. Ca să nu mai existe palme date copilăriei.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri