Copilărie cu palma | Un copil de un an şi jumătate, crescut în cocina de porci

Data publicării:
Capture-1

Sunt mai bine de 300 de ani de când s-a încheiat Evul Mediu. Nu şi în unele zone din România. Locuri în care unii părinţi nu au înţeles că pentru a creşte un copil este nevoie de un minim de civilizaţie.

Povestea lui Georgică, un băiat de un an şi jumătate, din Dumbrăveni, judeţul Constanţa, este departe de a fi una bună de spus la culcare. E chiar la polul opus. Acest copil a crescut pe unde a apucat. Iniţial cu mama lui, o femeie de 21 de ani, care, la puţin timp după ce l-a născut, l-a abandonat la bunica şi străbunica. Acum cinci luni, ele l-au dus într-un grajd, care le este şi casă.

ReporteR: Cum v-aţi descurcat cu Georgică aici în toată perioada aceasta?

Elena, bunica copilului: Cam greu, cam greu, îi făceam focul mai rar...

Reporter: Păpuşile? Ale copilului?

Elena, bunica copilului: Da, da.

Reporter: Unde dormea Georgică?

Elena, bunica copilului: Aicea.

Reporter: În acest pat?

Elena, bunica copilului: Da, da, l-am găsit cu picioarele umflate.

Cele trei păpuşi rupte şi murdare sunt singurele amănunte care ne duc cu gândul la camera unui copil. În rest, locul insalubru, la trei metri de cocina porcilor, are patru pereţi de chirpici, o podea acoperită cu noroi şi un acoperiş de tablă găurit.

Patul în care a dormit bebeluşul este metalic, ruginit, învelit în aşternuturi mizere, lipit de o sobă de o siguranţă îndoielnică. Acesta era universul în care Georgică, respira, mânca şi se juca.

Specialiştii de la Direcţia de Protecţia Copilului Constanţa l-au găsit în urmă cu două săptămâni. Atunci, au fost anunţaţi de paramedicii de pe ambulanţa care a venit pentru că străbunica se simţitea rău. Au rămas muți de umiri când au văzut condiţiile în care trăia copilul.

„Am găsit condiţii deplorabile, la limita subzistenţei, unde o bunică şi o străbunică încercau să aibă grijă de acest nepot. Locuia într-o cameră din interiorul unui grajd. Aveau o sursă de încălzire, nu aveau apă curentă şi nu aveau curent electric. Străbunica a ajuns la spital aparent cu probleme serioase de sănătate însă la momentul în care a fost dusă la urgenţă era în stare de ebrietate, cu alcoolemie foarte ridicată”, spune Roxana Onea, purtătorul de cuvânt al DGASPC Constanţa.

A stat la noi vreo două săptămâni, a primit tratament pe guriţă. Era răcit, ţinând cont din ce condiţii venea. Nu era foarte vesel la început dar pe măsură ce l-am antrenat în activitatea noastră chiar alerga pe holuri cu colegele, cu ceilalţi copii. Cred că are nevoie de multă afecţiune şi de înţelegere şi de îngrijire, bineînţeles”, adaugă Vasilica Rugină, asistent şef secţia de Pediatrie.

La jumătatea lunii februarie, Georgică s-a însănătoşit şi a zâmbit pentru prima dată. Acum este în grija unei familii din Medgidia şi învaţă ce sunt iubirea, siguranţa şi căldura sufletească.

În primul rând este afectată evoluţia de dezvoltare a acestui copil pentru că în perioada 0-3 ani creierul are o capacitate maximă de tot ceea ce însemană comportament atât la nivel cognitiv cât şi la nivel social, verbal şi motric. Evoluţia şi dezvoltarea lui, în primul rând ne referim la dezvoltarea lui fizică, s-ar putea să aibă anumite deficienţe şi reminescenţe a acestui deficit de resurse la care el a fost supus, resurse atât igienice, alimentare cât şi emoţionale, cât şi educative şi afective”, afirmă Cristina Gemănaru, psihoterapeut.

Reprezentantii Direcţiei de Protecţia Copilului spun că o vor căuta pe mama lui Georgică, pentru că numele tatălui nu apare nici în actele de naştere şi nici rudele ei nu ştiu cine este respectivul. Dacă femeia, care mai are un copil plasat în grija statului, nu se va arăta interesată de Georgică, atunci ei vor deschide procedura de adopţie.

În 2015, judeţul Constanţa s-a aflat pe primul loc într-un top nefericit al cazurilor de abuz asupra minorilor. Au fost înregistrate 1589 de astfel de cazuri, dintre care 1286 au fost corelate cu neglijenţa părinţilor.


Copilărie cu palma

Neglijaţi. Înfometaţi. Bolnavi. Umiliţi. Bătuţi. Exploataţi. Sunt 10.200 de copii abuzaţi în familie în România. Alte 4.600 de sesizări sunt în curs de verificare.

Din cauza părinţilor care le puneau în pericol viaţa şi sănătatea, 2.200 de copii au fost scoşi de urgenţă din familie. Pentru ei nu iese nimeni în stradă, nu se fac mitinguri, nu se trimit scrisori de protest autorităţilor naţionale şi europene. Şi aceşti copii au dreptul la o viaţă normală, la îngrijire, la jucării şi educaţie. Lucruri de care suntem cu toţii răspunzători. Este apelul lansat de Digi24 prin campania intitulată Copilărie cu palma. Ca să nu mai existe palme date copilăriei.

Citiți și:

Educația cu nuiaua, rețeta „succesului” la români
Copilărie cu palma. Șapte copii au cunoscut jocul abia după ce au fost luați din casa mamei lor
58.000 de copii din România sunt exclusiv în grija statului

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri