Creșe puține, copii trimiși la privat sau înscriși pe liste de așteptare

Data publicării:
cresa

Iaşiul marchează o performanţă negativă, la început de an şcolar. Sunt 50 de ani de când în oraş nu s-a mai construit nicio creşă. Cele 11 unităţi existente nu au suficiente locuri, iar anual, cel puţin 100 de copii se află pe liste de aşteptare. Primăria spune că nu are bani pentru creşe noi, doar pentru câteva renovări. Astfel de exemple sunt şi în alte oraşe.

Cristina are un băieţel de 1 an şi 5 luni pe care ar vrea să-l înscrie la o creşă de stat. Deşi s-a interesat încă din primăvară despre condiţii şi costuri, nu a reuşit să obţină un loc.

Cristiana Ceapă: Au început înscrierile undeva în luna mai, dar când ne-am dus era full, nu aveai absolut nicio şansă. Soţul lucrează, mama lucrează, toată lumea lucrează, n-am avut cu cine să îl lăsăm.

În aceeaşi situaţie sunt mulţi părinţi din Iaşi. Cel puţin 100 de copii au rămas pe dinafară.

Autorităţile au un răspuns dezarmant pentru părinţi: nu sunt bani de creşe noi, cel mult pentru reparaţii.

Irina Ghiuca: director Direcţia Creşe: Noi încercăm pe toate planurile, ori să prindem nişte fonduri europene pentru construirea unor noi locaţii, ori efectiv să putem intra în posesia unor spaţii.

Anul acesta s-au împlinit 50 de ani de când în municipiul Iaşi nu a mai fost construită nicio creşă.

În Braşov, sunt peste 400 de copii mai mici de doi ani care nu vor putea merge la creşele de stat. Părinţii lor au ajuns prea târziu pentru înscriere deoarece toate locurile au fost ocupate cu mult timp înainte.

Primăria caută acum soluţii ca să poată amenaja şi alte creşe.

Laura Cristina Şerban, director Serviciul Public de Administrare a Creşelor Braşov: Instituţia a făcut unele demersuri pentru a prelua anumite spaţii de la nivelul unor instituţii din Braşov.

Deocamdată, administraţia creşelor din Braşov a sistat înscrierile la unităţile din oraş. Asta înseamnă că nu se mai primesc copii nici pe liste de aşteptare.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri