Cu părinții în club. Proiectul legislativ a primit avizul Comisiei de Muncă

Data publicării:
club captura

Este ceea ce propune senatorul PNL Sebastian Grapă. Proiectul mai prevede că, în cazul în care intră într-un local, adolescenţii nu pot consuma alcool şi nu pot fuma. În ceea ce îi priveşte pe comercianţi, dacă aceştia vor vinde alcool şi ţigări minorilor riscă amenzi între 500 şi 1.500 de lei. Proiectul legislativ are avizul Comisiei de Muncă din Camera Deputaţilor şi trebuie să treacă de votul plenului.

Inițiatorul proiectului de lege: „De la consumul de alcool derivă toate actele antisociale”

Fata mea, care este în ultimul an de liceu, are o gășcuță de colegi, de tineri, și i-am găsit de câteva ori într-o crâșmă, într-o bodegă ordinară unde consumau, cu încuviințarea aceluia care vindea, atât alcool, cât și tutun”, a povestit senatorul.

Acesta este motivul pentru care a venit cu proiectul de lege potrivit căruia minorii pot intra în baruri și cluburi doar însoțiți de părinți.

Invitat la emisiunea „Jurnalul de Seară” de la Digi24, Sebastian Grapă a spus că a rugat-o pe fiica sa să urmărească traseul proiectului de lege, pentru că „i se datorează întru totul ei”. Senatorul a mai spus că fata este „foarte ruşinată pentru ce a făcut”.

Probabil că mulţi o să empatizeze cu mine, încercând să-şi imagineze ce am simţit eu în momentul în care, având încredere în fiica mea - şi vă spun că în acea gășcuță erau copii cu vârstă echivalentă fiicei mele, 14, 15 ani. Eu ştiam că sunt într-un loc unde învaţă, când de fapt ei erau într-o bodegă unde acel vânzător încuraja astfel de comerţ, pentru că, de fapt, după aia am constatat că era principala lui sursă de venit”, a spus Sebastian Grapă.

Senatorul a mai arătat și cu ce argument s-a apărat barmanul: a declarat că legea îl obligă să nu vândă alcool minorilor, dar nu și să-i împiedice să bea alcool, dacă l-au cumpărat din altă parte.

Si atunci am zis că omul ăsta are dreptate. Și mi-am propus ca, cel puţin cât sunt parlamentar, să fac tot ce e omeneşte posibil pentru ca tinerii să fie protejaţi de astfel de tentaţii”, a spus senatorul.

Nu cred că un părinte care conștientizează existenţa unui astfel de act normativ îşi lasă copilul decât pe încredere, sau unui tutore, sau unui frate mai mare, sau vine personal cu el. Discutăm de responsabilitatea pe care trebuie să o preia un adult faţă de acel copil care merge la club. Și vă spun că eu cred foarte mult în existenţa unor locuri de dans unde să se servească cocktailuri fără alcool. Că de la consumul de alcool derivă toate actele antisociale pe care le cunoaştem. Nu am văzut niciun viol să fie făcut de oameni care nu au băut”, a spus el.

Dacă e să intervievăm persoane sub 18 ani, vor spune că am luat-o razna. Dar dacă îi întrebăm pe cei care au copii, mulţi îmi dau dreptate. Și atunci, chiar dacă pare ieşit din comun, sunt dispus să merg cu copilul meu la club, nu neapărat să îl supraveghez, să intre să se distreze, să danseze şi când plecăm, plecăm împreună la ora cutare şi mergem împreună acasă. Dar în intervalul ăsta de timp trebuie să asigur un cadru sănătos, ca acest copil să nu fie tentat să bea şi să fumeze”, a adăugat senatorul.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri