Cum alegem scaunul auto pentru copii

Data publicării:
scauncopil

Scaunele auto sunt esenţiale pentru siguranţa copiilor. La noi, greşelile se fac încă de la ieşirea din maternitate.

„Este o scenă clasică. Cum plecăm cu bebelușul din maternitate cu mașina? În brațe. E groaznic. Se întâmplă. Noi îi învățăm pe părinți că trebuie sa aibă scoică pentru a-și transporta în siguranță bebelușul”, spune Ana Măiţă, inițiator al unui curs de educație rutieră pentru copii.

Este bine ca părinţii să ştie că scaunul auto trebuie să fie realizat conform normelor europene. Acest lucru poate fi verificat foarte simplu, citind eticheta. Nu este singurul criteriu.

„Scaunul auto pentru copil trebuie ales în funcție de înălțime. Acum este o nouă normă și în sensul acesta se consideră înălțimea ca fiind un criteriu principal pentru selecția unui scaun. Evident și varsta contează. Pentru bebelușii foarte mici, de la naștere sunt acele scoici care se folosesc”, adaugă Ana Măiţă.

Modul corect de instalare a scaunelor auto este cu faţa în direcţia inversă de mers a maşinii. Acest tip se recomandă copiilor până în 13 kg.

Sunt mai multe tipuri de scaune:

- scaune care se fixează cu spatele la direcţia de mers pentru copii de până la 13 kg sau 12-15 luni,

- scaune care se fixează cu faţa la direcţia de mers pentru copii cu greutatea cuprinsă între 9-18 kg sau până la vârsta de patru ani

- scaune înălţătoare pentru copii cu greutatea cuprinsă între 15-36 kg sau cu vârste cuprinse între cinci şi 12 ani

După această greutate, se folosesc scaune care se fixează cu faţa la direcţia de mers. Pe măsură ce copilul va creşte, producătorii recomandă înălţătoare.

Scaunele auto se recomandă atât la călătoriile scurte, cât şi la cele lungi. Este important ca părinţii să facă pauze pe drum, să scoată copilul din scaun şi să îl aşeze în alte poziţii. Atenţie! Cei mici nu se ţin niciodată în braţe.

Foarte mulţi părinţi apelează la ajutorul prietenilor şi împrumută scaune auto deja folosite. Nu este nimic rău în asta, însă trebuie să fie atenţi la starea lor şi să nu fi fost implicate în accidente. La fel de important este să nu lase copiii nesupravegheaţi în maşină.

Un scaun auto pentru copil costă între 100 şi 2.500 de lei. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri