Cum deosebim produsele tradiționale de cele fabricate industrial

Data publicării:
dulceata multa

Atentie ce cumpăraţi! Protecţia consumatorului a descoperit în magazinele din ţară 1,4 tone de brânzeturi, produse din carne şi chiar dulceţuri vândute ca produse tradiţionale, dar care de fapt nu respectau toate criteriile pentru a putea fi denumite astfel. Inspectorii au dat 73 de amenzi în două luni de controale, relatează Digi24.

dulceata multa

Un produs este tradiţional atunci când este fabricat în România, din materii prime locale şi fără aditivi alimentari. În plus, trebuie să se bazeze pe o reţetă tradiţională.

În urma unor controale, inspectorii de la Protecţia Consumatorilor au oprit de la vânzare aproape o tonă şi jumătate de produse. Pe multe dintre acestea scria „tradiție", „respectă tradiţia", „reţetă tradiţională", dar produsele erau fabricate industrial.

În total au fost descoperiţi 64 de comercianţi care vindeau mezeluri, brânzeturi şi dulceţuri ce nu respectau normele.

Discutăm despre un produs tradiţional românesc atunci când el are la bază materie primă locală şi urmăreşte o procedură şi o reţetă tradiţionale. Ca să identificăm foarte clar un produs tradițional românesc toate aceste informații trebuie să fie regăsite pe etichetă. În ce sens? Pe logo-ul etichetei și când vorbim de produs tradițional românesc, în partea superioară trebuie să fie înregistrat produs tradițional românesc cu numărul de înregistrare de la Ministerul Agriculturii, iar la baza inferioară a etichetei trebuie să fie scris România cu steagul României”, afirmă Bogdan Pandelică, preşedintele ANPC.

Unii dintre comercianţi recunosc că pun cuvântul tradiţional doar ca să atragă clienţii.

Românii spun că de multe ori produsele cumpărate nu erau aşa cum era scris pe etichetă.

„Mi s-a întâmplat de multe ori să merg la un târg sau undeva și jumăte din produse ori n-aveau destulă nucă, nu era nuca, gemul nu era gem”, afirmă o femeie.

„Când eram acasă la părinți, atunci aveam ceea ce trebuie și mâncam sănătos, acum numai cred în nimic. Chiar dacă zice că sunt bio, tot nu-i cu încredere, îmi pare rău”, adaugă o consumatoare.

Ministrul Agriculturii spune că va înteţi controalele.

„Acolo unde avem asemenea indicii, avem organisme de control, avem oameni la ANSVSA, avem laboratoare, avem Protecţia Consumatorului, sunt agenţiile fitosanitare de asemenea care au un rol activ”, spune Petre Daea, ministrul Agriculturii .

Orice produs tradiţional trebuie înscris în Registrul Naţional al Produselor Tradiţionale. La sfârşitul anului trecut erau 558 atestate de către Ministerul Agriculturii.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri