Ceremonii organizate cu ocazia Micii Uniri

Data actualizării: Data publicării:
statuie cuza iasi

Mica Unire cu bani mulţi se sărbătoreşte. Consiliul Judeţean Vrancea a alocat pentru acest an un buget de aproape 450 de mii de lei, o creştere spectaculoasă faţă de 2015. Nemulţumiţi, locuitorii spun că evenimentele organizate nu diferă prea mult, de la an la an. Pregătirile sunt gata şi la Iaşi, însă acolo bugetul e de patru ori mai mic decât la Focşani. Românii celebrează astăzi 158 de ani de la Unirea Moldovei cu Ţara Românească.

Piaţa Unirii din Focşani e pregătită pentru Ziua Unirii. Aici a fost arborat drapelul ţării şi a fost amenajată o scenă pe care vor urca artişti din toată ţara.

Bugetul alocat de Consililul Judeţean Vrancea pentru acest eveniment - 441 de mii de lei. Suma acoperă şi cele 3.000 de porţii de fasole cu cârnaţi, care vor fi împărţite oamenilor. De la an la an, bugetul sărbătorii a crescut considerabil, lucru care nu e chiar pe placul localnicilor.

Bani pentru sărbătorirea Micii Uniri au dat şi autorităţile locale.

„Consiliul Local va achiziţiona steguleţe, drapele, cocarde, steguleţe care vor fi împărţite spectatorilor, valoarea aproximativă este de 30 de mii lei”, spune Cristi Misăilă, primarul municipiului Focşani.

La Iaşi, bugetul sărbătorii e mult mai mic - 100 de mii de lei. În Piaţa Unirii, zeci de angajaţi s-au ocupat de ultimele detalii. Cel mai greu a fost să cureţe statuia domnitorului Alexandru Ioan Cuza.

„Statuia este spalată numai cu apă caldă, cu perii de sârmă, nu se intervine asupra ei cu alte substanțe chimice ”, afirmă Laurențiu Ivan, director Servicii Publice Iași.

Locuitorii sunt aşteptaţi în centrul oraşului începând cu ora 10.

Evenimentul include o horă a unirii, o parada militară, depunere de coroane la mormântul lui Alexandru Ioan Cuza şi un concert de muzica populară. La final, Primăria va împărţi 5.000 de plăcinte, vin fiert şi ceai.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri