Darea în plată. Primă victorie în instanţă pentru bănci

Data publicării:
avocatul poporului ciocanel facebook

Legea dării în plată este privită de asemenea ca un colac de salvare pentru clienţi, însă băncile au obţinut o primă victorie în instanţă.

avocatul poporului ciocanel facebook

Tribunalul Ialomiţa a admis apelul pe care l-a făcut Raiffeisen după ce Judecătoria Feteşti stabilise că banca trebuie să accepte cererea de dare în plată înaintată de doi clienţi. Cei de la Raiffeisen au considerat că cererea nu îndeplinea condiţiile legii, iar tribunalul le-a dat în cele din urmă dreptate.

Prin urmare, cei doi clienţi clienţii vor putea fi executaţi silit dacă nu îşi achită ratele, iar datoria nu va fi ştearsă complet dacă valoarea casei este sub suma împrumutată.

Aceasta este doar o primă sentinţă. Alte 4.000 de cereri contestate de dare în plată aşteaptă să fie tranşate de instanţe. Băncile aşteaptă în acelaşi timp şi pronunţarea Curții Constituționale pe nenumăratele excepţii de neconstituţionalitate care au fost invocate odată cu declanşarea proceselor.

Raiffeisen a mers mai departe şi au anunţat că ar putea chema România în instanţele internaţionale pe motiv că legea dăroii în plată încalcă un tratat bilateral între România şi Austria. Raiffeisen spune că trebuie să constituie provizioane de 42,5 de milioane de euro pentru acoperirea posibilelor pierderi provocate de darea în plată.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri