De ce lipsește bastonul cu electroșocuri din dotarea polițiștilor

Data actualizării: Data publicării:
politia

Spray-ul cu gaze paralizante era singura armă pe care o avea poliţistul asasinat la Suceava săptămâna trecută. Agenţii care patrulează aşteaptă de 15 ani să primească bastoane cu electroşocuri pe care le-ar putea folosi dacă sunt atacaţi. Există o lege în acest sens, dar miniştrii de până acum par să fi uitat de ea, crede un sindicalist care a fost invitat la emisiunea „24 de minute" de la Digi24.

Poliţiştii de patrulă sunt cei mai expuşi riscului de a fi agresaţi. Iar statul nu le pune la dispoziţie decât un spray paralizant. O soluţie există, dar nu se aplică.

Cosmin Andreica, lider sindicat Europol: Conform Legii 218 din 2002, printre obligaţii şi dotări se numără şi bastoane cu electroşoc, care ar fi foarte eficiente. La poliţiştii de pe stradă nu li s-au dat, nu au fost achiziţionate.

Unii dintre poliţişti au pistol în dotare, dar preferă să nu îl folosească nici când sunt în pericol.

Cosmin Andreica, lider sindicat Europol: Din momentul în care poliţistul foloseşte armamentul, e considerat că orice alt infractor. Audieri, trebuie să dai explicaţii. Momentul operativ de 2-3 secunde când trebuie să decizi e judecat luni de zile de o instanţa. Şi în cazul colegului din Suceava, când agresorul se apropia cu cuţitul, l-ar fi împuşcat, ar fi fost primul condamnat pentru că a agresat un dezaxat sau un bolnav psihic.

După discuţiile cu sindicatele poliţiştilor, ministrul de Interne dădea de înţeles că ştie ce are de făcut.

Carmen Dan, ministrul de Interne: Doresc să eliminăm toate constrângerile care fac în prezent că poliţia să aibă reţineri evidente în a utiliza armamentul din dotare. Până la sfârşitul acestui an să avem pachetul complet care priveşte întărirea autorităţii poliţistului.

Acestea se adaugă nevoii urgente de a angaja în Poliţie cel puţin 4.000 de oameni din 20.000 cât ar trebui pentru ca patrulele să aibă cel puţin doi agenţi.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri