De ce s-a dublat numărul angajaţilor care au contract temporar

Data publicării:
contract

În doar cinci ani numărul angajaţilor din România care au contracte temporare de muncă s-a dublat. Nu sunt doar chelneri, ospătari şi alţi muncitori sezonieri. Mulţi dintre cei angajaţi temporar au calificări înalte, iar contractele lor de muncă sunt valabile pe durata desfăşurării unor proiecte care se pot întinde şi pe câţiva ani. Mulţi dintre aceşti angajaţi sunt recrutaţi prin aşa-numitul leasing de personal. Companiile nu mai scot fiecare post în parte la concurs, ci îi cer unei firme de resurse umane să îi facă rost de angajaţi.

 

Peste 67.000 de angajaţi aveau anul trecut contracte de munca temporare. Sunt de două ori mai mulţi decât în 2010. Numărul lor a crescut proporţional cu nevoia companiilor de a avea o forţă de muncă mai flexibilă. Contractele temporare permit angajarea oamenilor potriviţi pe durata desfăşurării anumitor proiecte. Iar un studiu realizat de Asociaţia Agenţilor de Muncă Temporară arată că salariaţii care lucrează pe contracte determinate sunt tot mai bine pregătiţi.

Dacă în 2010 mai puţin de un sfert dintre angajaţii temporar aveau studii superioare, anul trecut mai bine de jumătate dintre ei sunt absolvenţi de facultate. Iar încă 12% sunt studenţi pe cale să obţină o diplomă de licenţă. Doar 35% dintre cei care lucrează cu un contract pe termen limitat au studii medii, în scădere cu peste 10 procente faţă de 2010.

37% dintre angajaţii temporar sunt tineri de maximum 25 de ani. Însă faţă de 2010 a crescut ponderea angajaţilor care au peste 45 de ani. Mai ales că pentru mulţi dintre ei nu este pentru prima oară când lucrează sub un astfel de contract. 34% dintre angajaţii pe termen limitat au avut în trecut cel puţin un alt contract pe termen limitat. În schimb, pentru 18% dintre cei care lucrează sub această formă, munca temporară a însemnat întoarcerea pe piaţa muncii după o perioadă de inactivitate, iar încă 10% erau oficial şomeri, adică nu mai aveau loc de muncă, dar îşi căutau.

Ca să recruteze angajaţii pentru proiecte întinse pe o perioadă determinată, companiile au început să apeleze la leasingul de personal. Agenţiile de resurse umane se ocupă cu idenitificarea celor care sunt dispuşi să lucreze temporar şi îi plasează la companiile care au posturi libere.

În ultimii ani, marea provocare a acestor agenţii a fost să recruteze oameni din oraşele cu şomaj ridicat pentru oraşele care au un deficit de forţă de muncă. Cei mai mulţi angajaţi temporar, aproape 58% dintre ei lucrează în acest moment în producţie, adică în diverse fabrici care au perioade în care cererea creşte atât de mult încât este necesară majorarea numărului de angajaţi de pe liniile de asamblare. 27% dintre cei care au contracte pe termen determinat lucrează în servicii.

Durata medie a unui contract este relativ mică, doar trei luni, însă a crescut în ultimii cinci ani, ceea ce înseamnă că angajaţii temporari sunt implicaţi în proiecte din ce în ce mai complexe. Mică este şi ponderea salariaţilor cu contracte pe termen determinat. 0,2% din totalul angajaţilor din România sunt angajaţi temporara, faţă de 1,8% cât este media în Uniunea Europeană.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri