Decizie în Guvern: Scutire de impozit la prima dare în plată

Data publicării:
lei bancnote bani -agerpres - 17 august 2015-7

FOTO Agerpres

Adoptarea OUG a fost anunţată de către ministrul Finanţelor, Anca Dragu, marţi seară, la Palatul Victoria, la finalul şedinţei de Guvern.

Ea a subliniat că scutirea de impozit se aplică pentru o operaţiune de dare în plată.

”Chiar dacă include mai mult de o proprietate, se aplică pentru tot creditul”, a explicat, de asemenea, ministrul Finanţelor.

Anca Dragu a precizat că, totodată, se înfiinţează un registru pentru darea în plată, care va fi operat de notari, astfel că se va verifica foarte uşor dacă o persoană care solicită darea în plată a mai recurs la această procedură fără a plăti impozitul.

”Aceeaşi regulă se aplică şi pentru executările silite”, a mai precizat ministrul Finanţelor.

Prevederile actului normativ adoptat de Guvern

Potrivit actului normativ, beneficiar este orice persoană fizică, indiferent de calitatea pe care o are în contractul de credit și care apelează pentru prima dată la darea în plată.

Pentru orice altă solicitare de dare în plată ulterioară, se plătește impozitul pe transferul proprietății imobiliare.

Pentru identificarea primei operațiuni de dare în plată se înființează la nivelul Uniunii Naționale a Notarilor Publici din România Registrul național notarial de evidență a actelor de dare în plată. În acest registru se înscriu actele autentificate de notarul public și hotărârile judecătorești de dare în plată emise conform Legii 77/2016.

Totodată, persoanele care au fost deja executate silit și care apelează la articolul 8(5) din Legea dării în plată pentru a li se anula datoriile neachitate la data intrării în vigoare a prezentului act normativ, nu vor mai trebui să achite impozitul pe transferul bunurilor imobile din patrimoniul personal, iar cele care l-au achitat sub orice formă, după intrarea în vigoare a OUG, pot cere restituirea acestuia.

În prezent, persoanele fizice care au fost supuse executării silite a imobilului ipotecat printr-un contract de credit au obligația plății impozitului aferent venitului din transferul proprietăților imobiliare din patrimoniul personal.

Notarii nu ştiau dacă aplică sau nu impozit pe tranzacţie

Legea dării în plată trebuia aplicată de la jumătatea lunii mai, dar notarii, de care depind primele proceduri, nu știau ce au de facut. Au cerut lămuriri Ministerului Finanţelor, pentru că nu ştiau, de exemplu, dacă aplică sau nu impozitul pe tranzacţie, şi dacă da, nici cum să îl calculeze: la valoarea creditului sau la cea a locuinţei date în plată. Din acest motiv, unii dintre ei au refuzat să primească notificări.

Invitat în emisiunea „24 de minute” de la digi24.ro secretarul de stat în Ministerul Finanțelor Gabriel Biriș, spunea că problema ridicată de Uniunea Notarilor Publici va ajunge probabil pe masa sa de lucru. „La o primă vedere, pare că articolul în ceea ce privește impozitarea veniturilor din transferul bunurilor imobile din patrimoniul personal – acel 3, 2, 1 la sută – baza de calcul a impozitului ar trebui să fie suma pentru care se face darea în plată, adică totalul creditului plus dobânzi plus suma la zi - datoria ștearsă, pentru că acela e practic venitul pe care l-ar obține: datoria ștearsă în urma dării în plată”, spunea Gabriel Biriș.

Dar trebuie să analizăm, e la o primă vedere asta, adăuga secretarul de stat.

Întrebat dacă cel care dă casa băncii pentru că nu mai poate plăti ratele va avea de unde să plătească un impozit, Gabriel Biriș a arătat că sunt două probleme – una de cum se calculează și una de capacitate de plată. Cred că trebuia să se gândească inițiatorii la acest aspect, a spus el. Suma nu e foarte mare, vorbim probabil de 1-2 la sută, a adăugat oficialul de la Ministerul de Finanțe.

Dacă nu există o scutire de la impozit în legislație, răspunsul va fi în a explica cum se calculează impozitul. Va fi datorat. Cum îl vor plăti? Nu știu să vă zic. Nu noi facem legile, noi le aplicăm.

Vom analiza prevederile din Codul fiscal exact aplicabile în această situație – este vorba de acel impozit de 3-2-1 la sută pe venitul din transferul bunurilor din patrimoniul personal. Casele aceastea date în plată fiind un bun din patrimoniul personal, nefiind acest venit scutit, poate fi impozabil, a explicat Gabriel Biriș. Dar lucrurile nu sunt clare nici pentru el: „Și va apărea o obligație de...reținere? De unde să reții?” se întreabă secretarul de stat. „Vom vedea. Probabil că trebuie dată o altă lege de modificare a Codului fiscal, ca să prevezi”, a încheiat el. „Trebuia reglementat în acea lege”, a punctat Gabriel Biriș.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri