Despăgubirile pentru locuințele avariate în urma celui mai mare cutremur din acest an, întârziate de proceduri 

Data publicării:
ilustratie cutremur

Aşteaptă o hârtie de la Institutul de Fizică a Pământului care să confirme că fost cutremur şi care să arate cât de tare s-a simţit în fiecare regiune în parte. Asigurătorii din PAID spun că aceasta este procedura şi că nu au ce să facă. Cei de la Fizica Pământului spun că ei raportează cutremurul, dar nu oferă chiar atât de multe detalii.

După cutremurul din 22 noiembrie, PAID a primit 250 de cereri de despăgubire din partea proprietarilor de case și apartamente asigurate cu polițe obligatorii. Au fost deja deschise 210 dosare de daună, însă despăgubirile mai întârzie.

Despăgubirile ce urmează să fie plătite în urma cutremurului din data de 22 noiembrie vor fi acordate după ce PAID va primi un raport oficial din partea Institutului Național de Cercetare și Dezvoltare pentru Fizica Pământului. Acest raport atestă faptul că la data respectivă a avut loc un cutremur. Mai mult, actul oferă informații despre intensitatea seismului în funcție de regiune,

Desigur, companiile de asigurări nu au nevoie de o hârtie de la Instititul pentru Fizica Pământului ca să afle că a fost un cutremur suficient de puternic cât să afecteze locuințele. Totuși legea spune că despăgubirile nu pot fi acordate fără această constatare a cutremurului din partea seismologilor.

Însă PAID și companiile de asigurări membre nu au acces automat la datele Instititului. Trebuie să depună o cerere pentru obținerea lor. Cererea PAID a fost înregistrată pe 26 noiembrie, la patru zile după cutremur. În ea companiile de asigurari solicită detalii despre intensitatea cutremurului, despre zonele afectate și despre pagubele teoretice pe care le-ar putea provoca un seism atât de puternic. Până ieri, Institutul pentru Fizica Pământului nu trimisese încă informațiile cerute de asiguratori. Este o procedură greoaie, complicată și de documentele pe care trebuie să le prezinte asigurații și care diferă de la o companie de asigurări la alta.

De altfel, constatarea propriu-zisă a daunei este cel mai simplu pas. Companiile de asigurări au fotografii ale locuințelor în momentul semnării poliței, așa că pot stabili ușor ce a fost distrus între timp. Birocrația este cea care întârzie, de fapt, acordarea despăgubirilor.

Despăgubirile pentru locuințele avariate în urma celui mai mare cutremur din acest an

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri