Dezechilibre. A contribuit la o pensie de 3.100 de lei, dar ia 41.000 de lei pe lună

Data publicării:
cei-mai-saraci-pensionari-

Un magistrat are cea mai mare pensie de serviciu din România. Acesta încasează lunar 40.963 lei. Aproape 38.000 lei din valoarea pensiei încasate de magistrat e suportată însă de la bugetul de stat, alimentat din taxele plătite obligatoriu de fiecare român şi firmă din această ţară.

cei-mai-saraci-pensionari-

De fapt, pensionarului de lux i se cuvine exclusiv în baza contribuţiei la bugetul asigurărilor sociale o pensie lunară de nici 3.200 lei, potrivit Economica.net.  

Un magistrat primeşte cea mai mare pensie de serviciu din România. Lunar, acesta încasează o pensie de serviciu în valoare de 40.963 lei. Românul încasează pensie din 1 iulie 2005, ne-au mai spus oficialii Casei Naţionale de Pensii.

Persoanele fizice şi juridice din România cotizează obligatoriu cu suma de 37.817 lei lunar la pensia de aproape 41.000 lei lunar a magistratului.

Cota de pensie plătită din bugetul asigurărilor de stat, adică partea din pensie care i se cuvine pensionarului de lux, stabilită la fel ca pentru restul românilor, în funcţie de cât a contribuit efectiv la sistemul asigurărilor sociale de stat este de 3.146 lei, potrivit informaţiilor pe care Casa Naţională de Pensii le-a comunicat.

Pensiile speciale ale magistraţilor sunt reglementate prin Legea nr. 303 din 2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor.

Potrivit legii, judecătorii şi procurorii cu cel puţin 25 de ani vechime în magistratură beneficiază, la împlinirea vârstei prevăzute de lege, de pensie de serviciu, în cuantum de 80% din media veniturilor brute realizate în ultimele 12 luni de activitate înainte de data pensionării.

Pensia de serviciu a magistraţilor este formată dintr-o cotă plătită din bugetul asigurărilor sociale de stat şi o cotă plătită din bugetul de stat.

Cota de pensie plătită din bugetul asigurărilor de stat reprezintă partea din pensie care i se cuvine fiecărui pensionar de lux, stabilită la fel ca pentru restul românilor, în funcţie de cât a contribuit efectiv la sistemul asigurărilor sociale de stat (şi reprezintă pensia pentru limită de vârstă). În cazul pensionarului cu cea mai mare pensie de serviciu din România, cota plătită lunar din bugetul asigurărilor de stat, stabilită în baza contribuţiei efective la sistemul asigurărilor sociale este de 3.146 lei.

Partea din pensia de serviciu care depăşeşte nivelul pensiei pentru limită de vârstă se plăteşte din bugetul de stat. În cazul românului cu cea mai mare pensie de serviciu din ţară, suma plătită lunar din bugetul de stat pentru pensia lui este de 37.817 lei.

Pensionarii de lux primesc o singură sumă, plătită de casele terioriale de pensii, indiferent de modul de determinare a cuantumului său.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri