Din calea războiului, direct la Iaşi

Data publicării:
reffugiati

Au fugit din calea războiului, după ce şi-au văzut părinţii şi fraţii ucişi fără milă. Teama şi neputinţa da a se apăra i-au făcut să plece unde văd cu ochii. Aşa au ajuns la Iaşi doi tineri sirieni. După toate caznele prin care au trecut, au găsit alinare aici. Patronul unui restaurant cu specific arăbesc i-a angajat, iar ei nu mai vor să plece - şi-au găsit a doua casă.

Mahmoud se numără printre sirienii care şi-au riscat viaţa ca sa scape de iadul de acasa. După ce a mers sute de kilometri pe apă şi pe uscat, a ajuns în Grecia. De acolo, a ajuns în România agăţat sub un tren de marfa.

Mahmoud Al Ganim, refugiat: „A încercat să traverseze graniţa între Grecia şi Macedonia şi l-au întors de două ori. Şi unde stătea el, în Salonic, era foarte aproape de şinele de tren şi s-a agăţat de şasiul vagonului de tren şi a stat două zile dedesubt”.

Povestea lui Salman este asemănătoare. Tânărul de 25 de ani şi-a văzut fratele mai mic înrolat forţat de armata guvernamentală şi ucis, apoi, la scurt timp. De restul familiei nu mai ştie nimic.

Nu a mai vorbit cu ei de şase luni că nu au internet.

„Ai să rămâi aici.

Da

Şi familia?

Dacă poate, o să îi aducă”.

Cei 2 tineri se consideră norocoşi. Şi-au găsit o nouă familie la Iaşi, unde patronul unui restaurant a angajat deja 6 refugiati.

Radwan Al Sibai, manager restaurant Iaşi: „A fost un impact emoţional când m-am întâlnit cu ei prima seară, nu ştiu să vă descriu în cuvinte. Mi s-a făcut inima foarte mică când am văzut”.

Mahmoud Al Ganim – refugiat: „Te iubesc, România! Oamenii sunt foarte buni!”

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri