Legea alimentelor | Directorul Romalimenta: Orice pierde o afacere se va reflecta în prețuri

Data actualizării: Data publicării:
Tokyo Named As The Most Expensive City, Osaka Follows
Foto: Gulliver/Getty Images

Proiectul de lege menit să descurajeze risipa de alimente este sprijinit și de patronatele din industria alimentară. Mihai Vișan, director executiv Romalimenta, a declarat pentru Digi24, că susține acest proiect, însă, atrage atenția că această lege poate duce la o creștere a prețurilor.

„Pe mine ma miră faptul că s-a pus acest prag. Dacă ne propunem reducerea risipei ar trebui să reacționeze toată lumea în același mod. Marile magazine, în loc să vândă în ultimele zile, să reducă prețurile la 50, 30, 20 la sută, vor trebui să le dea pur și simplu. E o pierdere față de ceea ce era până acum,” a declarat directorul Romalimenta.

De asemenea, Mihai Vișan s-a arătat neîncrezător în efectele acestui proiect, amintind de „legi care au fost de bună credință și efectele lor sunt inverse”. „Replierea va fi, în prima direcție, într-o grijă mai mare a stocurilor și de apropierea de acest termen de 3 zile. Există produse care au câteva zile toată valabilitatea, mici sau alte produse. Avem mari așteptări în ceea ce privește normele de aplicare. Sperăm că acestea, pe care probabil le va face Ministerul Agriculturii, să fie în conlucrare cu toate organizațiile interesate încât să iasă ceva foarte bun. Am mai văzut legi care au fost de bună credință și efectele lor sunt inverse. Elaborarea unei legi și trecerea prin parlament e un proces anevoios și lung,” a explicat Mihai Vișan.

Directorul Romalimenta a atras atenția și asupra faptului că această lege poate duce la creșterea prețurilor: „Trebuie să fim realiști. Orice pierde o afacere cumva se va reflecta într-un fel în prețuri. Suntem printre primele țări din UE, asta mă și sperie, pentru că nu beneficiem de experiența altora, să nu repetăm ce au greșit. Începutul va fi greu. E greu să evaluez. Pe mine mă sperie cel mai tare, am teamă de modul în care vor fi manipulate. Aceste alimente după ce sunt donate pentru că e clar termenele sunt extrem de strânse și vara e foarte cald, trebuie se avem grijă cum le depozităm.”

Legea adoptată astăzi de Parlament îşi propune să limiteze risipa de alimente şi să dea o mână de ajutor celor care au dificultăţi în asigurarea hranei. Se aplică magazinelor cu o suprafaţă de peste 400 de metri pătraţi şi prevede sancţiuni de până la 10.000 de lei.

Legea va intra în vigoare la 6 luni de la data publicării în Monitorul Oficial. Până atunci este necesară elaborarea normelor metodologice de aplicare, care trebuie aprobate prin Hotărâre de Guvern.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri