Discriminarea, interzisă de lege, permisă în realitate

Data publicării:
DISCRIMINARE

Multe anunţuri au condiţii legate de vârstă, sex sau aspect fizic şi prea puţini patroni au fost sancţionaţi. Cei discriminaţi fac rareori plângere, iar ITM nu se poate autosesiza. În ziare şi pe site-urile cu oferte de locuri de muncă patronii impun de multe ori criterii precum vârsta sau aspectul fizic.

Redăm mai jos discuția dintre reporter și un angajator:

Vă sun în legătură cu anunţul din ziar, mai este valabil?

- Da, ați putea ajunge astăzi la un interviu?

- Da, vă rog să-mi spuneţi înainte câteva condiţii ca să ştiu dacă mă calific sau nu.

- Păi, nu ştiu... Ce vârstă aveţi?

- Eu am 40.

- Aha. Da. Asta ar fi cam... Pentru că colectivul este foarte tânăr, ca să spun, 20-25 de ani şi până în 30 vrem să angajăm.

- Asta e o problemă legată de vârstă, să înţeleg?

- Da.

- Aha, şi nu pot să vin oricum la un interviu poate, că am experienţă.

- Mmm, da o să fie degeaba”.

Teoretic, există o lege din 2002 care combate discriminările de acest fel. Discriminarea în ceea ce privește angajarea între femei și bărbați este interzisă. De asemenea, sunt interzise orice anunțuri, orice solicitări de angajare ce conțin criterii discriminatorii (....) cum ar fi vârsta sau sexul”, a spus Andrei George Albulescu, directorul ITM Iaşi.

În realitate, legea este încălcată sistematic, iar printre cei mai afectaţi sunt şomerii care au trecut de vârsta tinereţii. „Chiar dacă le oferim programe de reconversie profesională, cursuri de reconversie, de specializare, de perfecționare, își găsesc mai greu un loc de muncă”, a spus Gabriela Vasilache, directorul AJOFM Iaşi. Chiar dacă au legea de partea lor, prea puţini dintre cei discriminaţi fac reclamaţii.

„Am depus CV-ul la o firmă şi primul impact – vârsta”, a povestit Constantin Prodan, şomer. „Ceva s-a petrecut în sufletul meu. Adică, eu zic că trebuia încercat. Eu am capacitate, înţelegeţi. Ei zic că vârsta este un impediment vis-a-vis de capacitatea de muncă”.

Unde am fost mi s-a spus: Domnule, nu angajăm la vârsta asta”, a spus Vasile Buruiană, şomer. Anul trecut, din toată România, am înregistrat 780 de plângeri. Și din aceste 780 de plângeri, 79 provin din regiunea Moldovei, cele mai multe din judeţul Iaşi. Pe vârstă, am aplicat sancţiuni, 2.000, 3.000 de lei, în funcţie de circumstanţele în care s-a folosit factorul discriminant”, a spus Asztalos Csaba, președintele Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării.  

Ca să poată fi luate în considerare, atât reclamaţiile de la ITM cât şi cele de la Consiliul pentru Combaterea Discriminări trebuie să fie însoţite de dovezi.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri