DNA și vocea poporului: „De ce să le dea arest la domiciliu? La turtoi!”, „Să nu le dea voie cu cărțile! Ai ajuns la puşcărie şi te faci deştept acolo?”

Data publicării:
vox populi

- Să-i ia, dar să îi ia la rând, aşa, pe toţi, pe toţi, pe toţi...

- Dar de degeaba îi ia dacă nu le ia banii, domnule.

- Să le confişte, să le şi confişte averile.

Satul Buturugeni, judeţul Giurgiu. La cârciuma de pe uliţa centrală, anchetele DNA au devenit un subiect obişnuit de discuţie. Unii au ajuns deja să considere arestul la domiciliu o măsură prea blândă.

- Asta-i o prostie, mai ales astea la domiciliu.

- Nu, de ce să le dea arest la domiciliu, arestul, în puşcărie, la turtoi.

- Mai ales ăştia, senatorii, au făcut ei legea aia să... Să fie în rând cu toată lumea, cu toată prostimea nostră care e.

Îi lăsăm pe muşterii să se pună de acord. La câteva case distanţă, nea Tudor îşi sapă căpşunile. A stat şi s-a gândit destul de mult, însă nu înţelege cum este posibil să scrii câteva cărţi într-un an şi astfel să scapi de închisoare.

„Eu zic să nu le mai dea voie cu cărţile astea. Până acum nu a scris nimic şi acum, într-un an de zile, scrii cinci cărţi. Nu ştiu ce poet din România a scris cinci cărţi într-un an”, spune Tudor Marin.

„Ai ajuns la puşcărie şi te faci deştept acolo, şi într-un domeniu în care tu nu ai studiat, şi să scrii şi cinci, cum a scris Copos. Eu nu ştiu, poate s-a deşteptat el, o fi vreun caz, dar văd că toţi s-au deşteptat”, spune un localnic.

Domnului Marian îi place să fie informat. Îl găsim citind ziarul pe băncuţa de la poartă. Spune că susţine anchetele procurorilor, deşi ar avea o mică problemă.

„Cred că sunt binevenite. Ce mă deranjează la ele, dacă este adevărat ce scrie în presă, faptul că se arestează doar pe denunţ”, spune el.

Ne întoarcem la cârciumă, unde discuţia a ajuns la un cu totul alt nivel.

- Copos cât a stat, un an.

- A scris patru cărţi.

- Hai domnule, toţi s-au făcut poeţi, scriitori în puşcărie.

- Ca şi cu primarul ăla de la Slatina.

- Şova, nu ăla, Şova.

- Lasă, mă, Şova, şi ăsta de la Slatina, primarul de la Slatina!

- Ăsta... cu tablourile.

- Cu tablourile, cu trei lingouri de aur.

- Vâlcov, Vâlcov...

- De unde a avut atâţia bani? La 38 de ani faci tu atâţia bani?

Un sondaj Avangarde realizat în perioada 18-26 februarie arată că procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, a ajuns pe locul al treilea în topul încrederii românilor, după preşedintele Klaus Iohannis şi secretarul de stat Raed Arafat.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri