Dobânda medie la depozitele în lei a ajuns la un nou minim istoric

Data publicării:
BANI numaratoare

Dobânda medie la depozitele în lei a ajuns la un nou minim istoric. Aşa se face că românii preferă să investească în bunuri decât să ţină banii în bănci. Prin comparaţie, volumul la depozite era în februarie cu 900 de milioane mai mic faţă de aceeaşi lună din 2016. Cu toate acestea, băncile nu se plâng de lichidităţi.

Depozitele în lei cu scadenţa mai mare de un an au coborât sub 15 miliarde lei în luna februarie, la diferenţă mică faţă faţă de cel din februarie 2008, de 13,5 miliarde lei.

În depozitele cu scadenţa mai mică românii ţin de 3 ori mai mulţi bani, şi asta pentru că dobânzile sunt ceva mai mari. Specialiştii spun că oamenii preferă să consume mai mult decât să economisească.

Ciprian Dascălu, economist: „Avem o creştere economică destul de accelerată, bazată în principal pe consum, dar încă suntem, din perspectiva deficitelor externe foarte departe faţă de unde eram în 2008”.

Aurelian Dochia, economist: „În general veniturile pentru 2017 sunt rezonabile să credem că vor creşte atât pentru persoane individuale, gospodării, cât şi pentru societăţi”.

Însă o creştere a veniturilor conduce şi la un apetit mai mare pentru creditele de consum.

Ciprian Dascălu, economist: „Cam toată lumea vede pe plan global o creşetere a inflaţiei pe următorul an, pe următorii doi ani.”

Valoarea depozitelor din băncile este acum de 272 miliarde lei, iar creditele se ridică la 219 miliarde lei.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri