Drama copiilor cu părinți în pușcărie: „Ajung să se învinovăţească pentru asta”

Data publicării:
inchisoare mediafax

Nu toţi ştiu însă motivul adevărat pentru care mama sau tatăl lipsesc de acasă. Multora rudele au preferat să le spună că cei dragi sunt plecaţi pentru mai mult timp la muncă în străinătate. Psihologii cred că minciuna e periculoasă, mai ales dacă cei mici află întâmplător, de la şcoală, de pildă, unde sunt, de fapt, părinţii absenţi.

Familia Ghiță vrea ca nepotul lor - Alberto - să afle ce e închisoarea şi să ştie că în spatele gratiilor ajung doar oamenii răi. Tatăl lui Alberto a fost condamnat pentru furt. La cei șase ani ai săi, băieţelul e doar unul dintre cei 17.000 de copii din România care au, în acest moment, un părinte în puşcărie. De cele mai multe ori, rudele preferă însă să ascundă adevărul și îndulcesc realitatea cruntă cu o minciună.

„Tatăl tău este plecat la muncă în străinătate sau lucrează într-o altă parte a ţării, unde şi-a găsit de lucru”, a spus Cătălin Luca, director executiv al ONG-ului „Alternative Sociale”. Se pun la cale poveşti elaborate. Tatăl ține legătura cu copiii doar prin telefon, în timp ce mama trebuie să găsească scuze.

„Familia de multe ori ajunge să vândă tot ce are din casă, asta ca să poată plăti onorariul unui avocat”, a spus Liliana Foca, psiholog. Însă copiii nu au habar de asta. Ei ştiu că mobila a fost vândută pentru un bilet de avion cu destinația Spania sau Italia, de exemplu. „Și totuşi află, din păcate află de la alte persoane, de la alţi copii, de la vecini, membrii familiei lărgite”, a mai spus Cătălin Luca.

„Tata era în străinătate, vorbeam cu el la telefon şi dintr-o dată am aflat... ajung să se învinovăţească pentru asta. Tata a furat pentru că noi nu am avut ce mânca. Și atunci eu sunt vinovat că am cerut de mâncare”, a spus Liliana Foca, psiholog.

Experienţa închisorii este traumatizantă pentru copiii care ajung să-şi viziteze părinţii aici. Şi, oricât ar încerca, autorităţile n-au cum să facă realitatea mai uşor de acceptat. „Creăm în zona „sectorului vizite” acele camere prietenoase, în care părinții-deținuți să se întâlnească cu copiii, unde să creăm un spațiu mai aproape de realitatea socială”, a spus Roxana Todea, director în cadrul Administrației Naționale a Penitenciarelor. În ultimii cinci ani, în România, peste 100.000 de copii au avut mama sau tatăl în puşcărie.   

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri