Drepturile bănești obținute în instanță de cei care au dat în judecată guvernul Boc ar putea fi plătite integral până la sfârșitul anului

Data publicării:
bugetari salarii mediafax

„Noi după zece luni, avem excedent bugetar 400 de milioane de lei. Am încasat mai mult decât am cheltuit. Sigur că sunt invidios pe cel care vine după mine pentru că știu ce am preluat eu. Dar toate lucrurile pe care le-am făcut sunt rezultatul unor sacrificii din ultimii ani, când am tot strâns cureaua, când DNA-ul foarte bine a făcut că ne-a ajutat, anul ăsta ne-a ajutat enorm în combaterea evaziunii fiscale”, a declarat Victor Ponta în emisiunea „Jurnalul de Seară” de la Digi24.

Ideea i-a aparținut Ioanei Petrescu

 „Luni am fost special, după ce am avut datele la 31 octombrie, am fost la guvernatorul Băncii Naționale și la primul viceguvernator, la dl. Florin Georgescu, sunt oamenii cu care de fiecare dată m-am sfătuit de când sunt prim-ministru pe toate problemele care țin de fiscal-bugetar, și le-am zis: domnule, am această problemă – sau, mă rog, am această bucurie – sunt pe excedent bugetar! Ce-ar trebui să fac, ca să folosim, totuși, spațiul fiscal – noi avem voie să avem deficit 2,2 la sută din PIB, deci ar însemna că în următoarele săptămâni să avem voie să mai cheltuim în plus vreo 12-13 miliarde de lei noi – ce-aș putea să fac fără să creez însă o problemă structurală? Că dacă eu azi fac ce-a făcut dl Băsescu în 2008 și spunem să dublăm salariile, aia e o problemă structurală. Înseamnă că la anul, peste doi ani, peste trei ani vine din urmă și îl lovește pe următorul prim-ministru. Ce-aș putea să fac, ca să folosesc acest spațiu ca să mă ajut pentru la anul și peste doi ani? Și-atunci a venit ideea – chiar de la tânăra mea ministră de Finanțe – pe care eu o consideră foarte bună și anume: Guvernul României are de plătit titluri executorii, hotărâri judecătorești definitive și irevocabile către profesori, magistrați, ce-au fost ei, care au dat în judecată guvernul Boc”, a povestit premierul Victor Ponta.

Argumente

El a reamintit că guvernul Boc, după ce a pierdut procesele, a reeșalonat plățile pe o perioadă mai lungă de timp, astfel încât statul are de plătit, în 2015 și 2016, suma totală de 5,7 miliarde de lei. „Dacă noi am plăti aceste titluri executorii anul acesta, când avem spațiu bugetar, se întâmplă trei lucruri bune: primul lucru e că în 2015, 2016, noul guvern nu mai are de plătit ceva, ceea ce e foarte bine; nu întâmplător luna decembrie, luna când se cheltuie acei bani, că nu fug cu ei la bancă profesorii, probabil că vor merge să-i cheltuie, deci cam 40% mi se întorc ca și TVA, taxe, impozite și toate celelalte. Și al treilea lucru, am avea o creștere a consumului, de care este nevoie în acest moment. S-ar putea ca asta să fie măsura, dar m-am dus și-am întrebat: am niște bani în plus, ce facem cu banii să nu-i prăpădim? Ce putem să facem un lucru bun cu acei bani?”, a spus premierul.

„Păi acum avem banii, acuma s-au terminat calculele”, a replicat zâmbind Victor Ponta la observația lui Emil Hurezeanu că acest anunț, făcut în plină campanie electorală, i-ar putea spori șansele în alegeri.

El a mai spus că din punctul său de vedere, politicile din 2010-2011 au fost politici greșite, pentru că puteau fi făcute altfel decât prin „acea brutalitate și lipsă de alternativă. Dar este o discuție care acum nu mai are obiect, pentru că mă gândesc că dl. Iohannis nu-l aduce tot pe dl. Boc prim-ministru. Îl aduce pe dl Predoiu, care a fost în guvernul Boc”, a punctat ironic candidatul PSD la alegerile prezidențiale.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri