Drogurile comandate pe darknet îți aduc poliția la ușă

Data publicării:
politia

Explozie de comenzi de droguri pe darknet, paginile nevăzute ale internetului! În ultimii doi ani, numărul celor care încearcă să cumpere substanţe interzise de acolo s-a dublat. Ofiţerii de la Crimă Organizată sunt însă cu ochii pe cei care accesează astfel de site-uri: zeci de cumpărători au primit plicurile cu droguri, dar imediat s-au trezit şi cu poliţia la uşă.

Claudiu Cucu, director adjunct DCCO: Ultimul caz. 150 de grame de amfetamine primite într-un plic din Olanda, pe adresa bunicii. Nepotului i s-a făcut flagrant. Din istoricul căutărilor, am descoperit că bunica lui primea foarte multe scrisori din Olanda...

Plicurile cu droguri au fost comandate pe o pagină ascunsă a internetului, spun ofiţerii de la Crimă Organizată - o pagină care nu poate fi accesată cu un motor de căutare obişnuit.

Netul abundă aici de oferte. Pe o singură „piaţă”, am găsit nu mai puţin de 40.000 de anunţuri de vânzări de stupefiante.

Se vinde inclusiv cocaină, iar vânzătorii îşi fac şi reclamă: De exemplu, „25 de grame de coca pură, la preţul de aproape 1.500 de euro, direct dintr-un bloc de un kilogram”.

Claudiu Cucu, director adjunct DCCO: În ultimii doi ani este o explozie. Au senzaţia cei care folosesc aceste site-uri că se pot ascunde în spatele unui site, au senzaţia că rămân anonimi. Să nu creadă vreodată că nu vor fi prinşi. Suntem cu ochii pe ei!

Numai în ultimele trei luni, peste 20 de persoane au fost arestate după ce au comandat droguri de pe darknet. Substanţele interzise sunt chiar mai ieftine decât pe piaţa neagră, spun ofiţerii anti-drog. Într-un plic, suficient de mic cât să intre într-o cutie poştală, traficanţi pot trimite zeci de grame de cocaină sau zeci de pastile de ecstasy.

Pentru a nu fi prinşi, traficanţii fac comenzi pe nume false, dar îşi dau totuşi adresa. Oricum, pentru poştaşi este destul de greu să găsească locul unde să pună plicul cu drogurile.

Chiar şi aşa, odată cu poştaşul care nici nu ştie ce livrează, traficanţii se trezesc deseori la uşă cu mascaţii.

Claudiu Cucu, director adjunct DCCO: Cei care comandă aceste plicuri trebuie să se gândească că sunt complici la traficul internaţional de droguri. Iar pedeapsa pentru droguri de risc şi de mare risc este foarte mare. Până la 15 ani pentru droguri de mare risc.

În vară, autorităţile americane şi europene au închis cea mai mare piaţă de darknet din istorie: Alphabay, un site pe care se vindeau atât droguri, cât şi arme.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri