Drumuri asfaltate sau gaz metan? Dilema oamenilor din Drobeta-Turnu Severin

Data publicării:
FMI CRESTERE PRET GAZ

Dorinţa dintotdeauna a locuitorilor din Drobeta-Turnu Severin de a fi conectaţi la o reţea de gaze părea că e pe cale să se împlinească în 2008. Conductele instalate de firma de distribuţie au ajuns atunci la marginea oraşului. Şi acolo s-au oprit.

Noi am avut un dialog cu ei să muncească, să meargă cu rețeaua de gaze, nu au făcut acest lucru. Noi am venit după aceea cu asfaltarea străzilor”, spune viceprimarul Screciu Marius.

Drumurile asfaltate în 2011 nu pot fi sparte timp de cinci ani, scrie în contractul pe baza căruia Uniunea Europeană a dat bani pentru lucrări. Aşa s-a ajuns la situaţii greu de acceptat de localnici.

Suntem în sudul orașului Drobeta-Turnu Severin și avem două străzi. Pe strada Unirii oamenii sunt racordați la gaze, însă la doar câțiva pași distanță, pe strada alăturată, strada Horațiu, locatarii nu se pot racorda”, relatează Adina Șandru, reporter Digi24.

„Aș dori din tot sufletul să mă bucur și eu acum, la bătrânețe, de acest confort. Avem o vârstă la care pentru noi o butelie urcată la etajul 4 e destul de greu”, spune un bărbat în vârstă.

Firma pe care dau vina localnicii şi primăria este deţinută de un italian, care este singurul autorizat să comenteze situaţia.

Reporter: Nu putem avea un răspuns oficial?

Reprezentant firmă: Nu pot să vă zic că nu ştiu când se întoarce din Italia.

O reţea de gaz funcţională în tot oraşul Drobeta-Turnu Severin este absolut necesară, mai ales în această iarnă. Regia de Activităţi Nucleare, care livrează agent termic, a anunţat că nu mai poate onora contractul cu municipalitatea. În aceste condiţii, localnicii, inclusiv cei care stau la bloc, vor fi obligaţi să improvizeze surse de încălzire.

Autorităţile spun că o soluţie de compromis există: racordarea la reţeaua de gaze prin tuneluri săpate pe sub străzile abia asfaltate. Doar că preţul ar fi fost prea mare.

În aceste condiţii, doar 10% din cei aproape 90.000 de localnici din Drobeta-Turnu Severin au locuinţele alimentate cu gaz metan. Ceilalţi trag şi acum de butelii şi se încălzesc tot la sobe cu lemne. Se încăpăţânează să vadă numai partea plină a paharului: măcar sunt asfaltate străzile.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri