Drumuri județene de pământ în Teleorman. S-a făcut licitație pentru asfaltare, dar Consiliul Județean nu are bani în buget

Data publicării:
drum-pamant-teleorman

Drumul ăsta merge la Izvoarele?

Da

E rău încolo?

Da.

Drumul care leagă comunele Izvoarele de Smârdioasa din judeţul Teleorman, este de pământ, dar în acte apare ca drum judeţean. Sătenii celor două localităţi aud de ani de zile că şoseaua va fi asfaltată.

E prins mereu... Hai că îl asfaltăm, hai că-l facem, hai că dregem, dar în fond nu... Toţi au promis...de câte ori s-a votat şi pentru parlamentarii europeni şi pentru în comună, aici la primărie, numai promisiuni, nu au făcut nimic. De atâtea promisiuni ne-am săturat. Să nu mai fie atâtea promisiuni şi degeaba. ne-am săturat! În zadar!

Localitatea Izvoarele se numea în trecut Găuriciu. Nu are alimentare cu apă, canalizare sau gaz, iar DJ 506B nu a avut niciodată asfalt. Primarul a tot primit promisiuni de la Centru.

IMAGINI CAMERA ASCUNSĂ

Aveţi speranţe că o să fie făcut?

Eu ce să vă mai zic acum? Vă daţi seama, din 2008 aştept să se facă.. V-am spus, şi alaltăieri am vorbit cu preşedintele consiliului judeţean şi a zis că se va face...sigur!

V-am spus, m-am săturat! Nu mai vreau să aud. Şi le-am spus, numai când viu să văd că aţi venit cu utilajele şi turanţi astfaltul, atunci vorbesc cu oamenii că se face astfalul. Până atunci nu mai vreau să aud.

La doar 16 km distanţă, tot în Teleorman, o situaţie similară. Drumul Judeţean 504 trece prin Cernetu şi face legătura cu judeţul Giurgiu. 

IMAGINI CAMERA ASCUNSĂ

E drumul prost! Vă întoarceţi înapoi dacă vreţi să ajungeţi la Giurgiu şi prima la stânga... şi este drum foarte bun.

Drumul, deşi judeţean, nu a văzut asfaltul niciodată.

IMAGINI CAMERA ASCUNSĂ

Este drum de ţară, folosit de tractoare.

-Păi zice că-i drum judeţean...

Doamnăăă sunt drumuri judeţene...eu v-am zis că am lucrat pe camioane mari...sunt şi prin alte părţi, da ăsta acuma dacă nu l-a mai băgat nimeni...plug, n-a mai băgat nimic pe el

Nu vă hazardaţi că nu vine nimeni să vă tragă cu tractorul, nu circulă nimeni, decât ăştia localnicii care mai sunt cu tractoare...

Cele două drumuri judeţene fac parte dintr-un pachet de şosele care vor fi reabilitate de Consiliul Judeţean Teleorman. 91 de km, în total.

Cu toate că în buget nu există fonduri, Consiliul a anunţat, în 23 decembrie, ce firme se vor face lucrările: Societatea TEL DRUM va reabilita trei tronsoane - lungimea totală 75 de km, preţ 167 de milioane de lei. Iar firma WFA IMPEX - 16 km de drum, preţ - 35 de milioane de lei. Toate datele apar în Sistemul Public de Licitaţii.

Reporter: Practic pentru sectoarele acestea patru de drum rămâne să aşteptaţi să vedeţi dacă primiţi bani de la Guvern? Nu?

Adrian Gâdea, președinte CJ Teleorman: Nu numai de la Guvern, v-am spus. Aşteptăm să ne fundamentăm şi noi bugetul pentru 2015. După ce se va publica în Monitorul Oficial, vom vedea care sunt sumele care ne vor fi repartizate pentru 2015.

Cu alte cuvinte, cele două firme au câştigat contracte pentru care nu există finanţare.

Adrian Gâdea, președinte CJ Teleorman: De realizat le vom realiza. Acuma se pune problema în cât timp le vom realiza. În cât timp, în funcţie de sursele de finanţare. Vor fi reabilitate într-un an, vor fi reabilitate în doi, vor fi reabilitate în trei...

Firma Tel Drum din Teleorman are acum acţiuni la purtător fără titluri nominale. Adică informaţiile privind proprietarii nu sunt publice. Firma a fost înfiinţată în 1998, iar unicul acţionar de atunci era Consiliul Judeţean Teleorman. În 2002, Consiliul, condus de Liviu Dragnea, a decis privatizarea societăţii. Acţiunile au ajuns la Marian Fişcuci, cunoscut în cercurile politice ca un apropiat al liderului PSD Liviu Dragnea. În acelaşi an, Teldrum a închiriat Hotelul Turris, unde soţia lui Liviu Dragnea, Bombonica Dragnea, a fost acţionară până în 2013.

DNA a început, în septembrie, urmărirea penală a lui Marian Fişcuci într-un dosar de evaziune fiscală, privind o altă firmă abonată la contracte cu statul. În momentul de faţă firma Teldrum este administrată de alte persoane, dar continuă să-şi asigure venituri consistente din bani publici.

Cea de-a doua firmă WFA Impex, a fost înfiinţată în 2007. La început se ocupa de activităţi comerciale în baruri şi era deţinută de Iuliana Măican din Turnu Măgurele. Între timp obiectul de activitate s-a schimbat, iar în 2009, acţiunile sunt preluate de Ion Florian. Şi despre acesta presa locală scrie că ar fi un apropiat al lui Liviu Dragnea. Firma, iniţial cu activităţi mărunte, a ajuns să obţine contracte în construcţii şi infrastructură.

Adrian Gâdea, președinte CJ Teleorman: Habar nu am de chestia asta, ce legături sunt între firme, sau cine este în spatele firmelor. Sau cine le conduce. Nici nu ştiu dacă e treaba mea când cineva, o firmă sau 7 firme vin la licitaţie, să stau să mă interesez a cui e firma, cine e în spatele firmei şi-aşa mai departe. Rolul meu este să mă asigur că aparatul de specialitate face treaba şi ceea ce se întâmplă acolo e corect şi legal.

Nu se ştie exact când drumurile de pământ din Teleorman vor fi asfaltate. Dar nu este de ignorat faptul că firma Teldrum a câştigat, din 2012 şi până acum, peste 100 de milioane de euro din contracte cu statul român, majoritatea în judeţ, după cum reiese din Sistemul de Achiziţii Publice.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri