DUPĂ GER, VIN FACTURI MĂRITE. Cât va costa încălzirea

Data publicării:
2612incalzire-40631

Cel mai mult plătesc românii care au centrale pe gaz, în vreme ce utilizatorii sobelor cu lemne au parte de cele mai reduse costuri.

Gheorghiţa Zamfir locuieşte de 10 ani într-un apartament cu trei camere din Braşov. Este printre puţinii proprietari care încă mai sunt racordaţi la sistemul central de încălzire. Anul trecut şi-a montat repartitoare, iar acum poate controla atât nivelul căldurii din casă, cât şi costurile. „Mie nu îmi trebuie centrală. Asta e bombă, nu vreau centrală”, spune femeia.

Factura lunară de încălzire ajunge la 250 de lei, adică jumătate din tariful achitat de o familie vecină, care are centrală cu gaze. Familia Dumitru locuieşte la câteva străzi distanţă. Oamenii se gândesc serios să renunţe la centrala instalată în urmă cu cinci ani.

De cel mai mare succes se bucură centralele pe lemne, care costă până la 12.000 de lei. Bani bine cheltuiţi, consideră proprietarii. „Am ales centrala pe lemne pentru că este o variantă economică, foarte convenabilă din punctul de vedere al prețului la combustibil. Lemnele încă sunt ieftine la noi în țară și merită să investeşti”, spune Alexandru Caracszoni, proprietar centrală pe lemne.

Un metru cub de lemne costă circa 300 de lei, iar această cantitate este suficientă pentru o lună într-o gospodărie de dimensiuni medii.

Şi mai ieftină este încălzirea cu sobă. Un exemplu îl oferă Ioan Agrigoroaie, din judeţul Iaşi, care locuieşte într-o casă de 160 de metri pătraţi. O căruţă cu lemne l-a costat 700 de lei, iar combustibilul îi va ajunge pentru iarna întreagă.

La alegerea unei surse de încălzire, trebuie luaţi în calcul factori precum costul instalaţiilor, cel al combustibililor, precum şi contravaloarea racordării la utilităţi.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri