e-România, cel mai scump site din țară, s-a lansat cu doi ani întârziere

Data publicării:
eromania

Firma Omnilogic a început să lucreze acum trei ani la site-ul care conține informații despre 3.188 de localități. A încasat 41 de milioane de lei până acum şi va primi încă 11 anul viitor. Pentru că nu a terminat site-ul la timp, firma va fi penalizată cu un peste un milion şi jumătate de lei.

Portalul Democrației Participative, e-România, este lansat online la adresa www.portaleromania.ro începând din seara zilei de 23 decembrie 2013, urmând ca în scurt timp să fie disponibil și la adresa www.romania.eu. Accesul cetățenilor și al administrației publice - principalele publicuri ale portalului - se face securizat, atât după înscrierea în portal cu user și parolă, cât și fără autentificare. La momentul lansării, portalul e-România oferă 39 de funcționalități principale și 101 funcționalități derivate, a anunțat Ministerul pentru Societatea Informațională (MSI).

În vară, contractul a fost verificat de Corpul de control al premierului. La acel moment, reprezentantul Omnilogic acuza oficialii că amână intenţionat lansarea portalului.

„Funcționarul public este terorizat de DNA, iar principiul este că dacă el nu semnează nimic, nu i se întâmplă nimic, daca el semnează ceva s-ar putea să i se întâmple. A fost lipsa de voință a factorului politic de a-şi asuma ce a fost înainte”, a spus Gabriel Marin, directorul general al Omnilogic.

Conform anchetei Corpului de Control, valoarea estimată a contractului a fost supraestimată, iar câştigătorul contractului a fost favorizat. Concluziile au fost însă contestate de şeful Omnilogic.

„Noi am fost singurii pentru că ceilalti fie nu avea finanțare, fie nu aveau expertiză”, a explicat Gabriel Marin, directorul general al Omnilogic.

Oricum, site-ul a fost făcut degeaba, spun experții.

„Este unul din multele exemple de e-government care s-au întâmplat, nu numai în România, în care se ajunge la o notă de plată uluitoare pentru chestii care nu își aduc niciun fel de mare avantaj public. Prin definiție, proiectele astea de e-goverment, cu mici excepții, sunt întârziate cu ani de zile. În momentul când sunt gata, tehnologia lor este deja depășită, pentru că ele au fost gândite cu șase, șapte ani în urmă”, spune Sorin Ionita, expert în reforma administraţiei publice, dezvoltare şi politici locale.

În prima zi de la lansare, doar 1.400 de utilizatori au avut curiozitatea să intre pe eRomânia.

Banii plătiţi pentru eRomânia

2010 - 17,4 milioane de lei

2011 - 17,4 milioane de lei

2012 - 2,6 milioane de lei

2013 - 3,5 milioane de lei

2014 - 11,2 milioane de lei

sursa: MCSI

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri