Economiştii avertizează: ne-am putea îndrepta spre o nouă bulă imobiliară

Data publicării:
blocuri cartier case bucuresti imobiliar sursa foto digi24

La jumătatea anului, românii aveau contractate cu 25 la sută mai multe împrumuturi decât în urmă cu un an. Cererea de credite pentru locuinţe a explodat, astfel că în lunile martie şi mai, bancherii au dat câte 900 de milioane de lei pentru împrumuturi imobiliare, cu peste 80 la sută mai mult faţă de aceeaşi perioadă din 2008, ultimul an înainte de criză.

Radu Crăciun, economist-şef al unei bănci: „Cauzele sunt mai multe: sunt legate de scăderea dobânzilor, de faptul că există un sentiment pozitiv în piaţă, care are ca sursă creşterile salariale care au apărut în ultima perioada şi este şi rezultatul nevoii încă mari a populaţiei de a cumpăra case”.

Uşurinţa cu care românii se îndatorează nu este văzută cu ochi buni de specialiştii de la Banca Naţională. Economiştii se tem că am putea avea creşteri galopante ale preţurilor la case, la fel ca înainte de 2008, în perioada de boom imobiliar.

Valentin Lazea, economist: „Pe acest trend de consum ce credeţi că vor face oamenii care au acum dobânzi de 2 la sută în bancă, de abia le acoperă inflaţia? Vom asista iarăşi la un bubble, la o goană înspre imobiliare”.

Înainte de 2008, creditele ieftine date uşor si majorările salariale au dus la o creştere galopantă a preţurilor, adică la o bulă imobiliară. O locuinţă din Bucureşti, care în 2006 costa 100.000 de euro, ajunsese după doi ani la un preţ de 150.000 de euro.

Alexandru Pricop, consultant imobiliar: „În 2008 erau foarte mulţi investitori care cumpărau sute de apartamente, locuinţe noi, pe care le vindeau inclusiv de la momentul în care aceste locuinţe erau declarate, nici măcar nu erau construite”.

Faţă de acum şapte ani, costurile creditelor sunt la jumătate, iar cererea este în creştere rapidă, spun specialiştii.

Anca Bidian, broker de credite: „După primele cinci luni, aveam o creştere de peste 50 la sută. Clienţii îşi caută case şi nu găsesc”.

Semnale de alarmă sunt şi la nivel european. Analiştii de la agenţia de rating Moody's susţin că banii ieftini vor duce la bule imobiliare în Germania, Marea Britanie şi Norvegia.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri