Emil Constantinescu, despre institutul "primit" de la Tăriceanu: "Cel mai important institut pe plan mondial"

Data publicării:
Trei
Ion Iliescu, Emil Constantinescu și Dan Voiculescu la decernarea Premiului de Excelentă al Fundatiei pentru Dezvoltarea Romaniei

Institutul Levantului, unul dintre cele mai controversate organisme cu finanţare de la buget, nu va avea pereche nu doar în România, ci pe plan internaţional, susţine Emil Constantinescu. Fostul preşedinte a fost criticat la scenă deschisă pentru această iniţiativă pe bani publici şi cu potenţial real de a rămâne o colecţie de sinecuri.

Trei
Ion Iliescu, Emil Constantinescu și Dan Voiculescu la decernarea Premiului de Excelentă al Fundatiei pentru Dezvoltarea Romaniei

Fostul preşedinte a ieşit la rampă cu o declaraţie cel puţin bizară: "Consider acest Institut al Levantului drept cel mai important institut pe plan mondial, pentru că el va arăta superioritatea rădăcinilor”, a declarat Emil Constantinescu, pentru EVZ. Potrivit acestuia, insitutul recent creat şi pe care îl conduce, "va arăta nu doar că aici se află rădăcinile științei, ale democrației, ale religiilor, ale statului de drept, ci matca tuturor valorilor. Noi vedem astăzi doar ISIS și teroriști, nu algebra inventată pe acele meleaguri. În momentul acesta, cred că noua speranță pentru lumea mondială este partea asta de Orient unde au fost rădăcinile, reîntoarcerea la Orient. Pentru că restul repetă astăzi ce s-a întâmplat la sfârșitul Antichității, când Imperiul Roman a apus, a intrat în decadență și a rezistat în Est. Civilizația a rezistat secole la rând în cadrul Imperiului Roman de Răsărit, prin cultura bizantină, până când s-a refăcut din nou în Vest".

Totuşi, Emil Constantinescu a fost acuzat în spaţiul public că a primit o sinecură prin înfiinţarea unui institut al Levantului. El era deja beneficiarul unor drepturi în calitatea sa de fost şef de stat, iar fiica sa lucrează tot la stat, în Ambasada României din Italia. Detalii despre controversele acestei iniţiative AICI.

Inițiat de Călin Popescu-Tăriceanu la propunerea fostului președinte Emil Constantinescu, proiectul de lege a fost retrimis în Parlament de președintele Klaus Iohannis, principala nemulţumire a şefului statului fiind că centrul ar urma să fie finanţat atât din venituri proprii cât şi de la bugetul de stat, prin bugetul Senatului. Anul trecut, și Academia Română a avizat negativ proiectul. Acum însă, s-a răzgândit. Detalii AICI.

Într-o scrisoare deschisă adresată lui Emil Constantinescu, fiolosoful Gabriel Liiceanu critica şi el insistenţa cu care fostul preşedinte a pledat pentru înfiinţarea unui Institut al Levantului şi jocurile politice aferente. Ce scria Liiceanu în "Pupătura Senatului", găsiţi AICI.

Fostul ministru al Culturii, Vlad Alexandrescu, a subliniat public neajunsurile acestui institut şi i-a atras atenţia lui Constantinescu că din acest organism lipsesc tocmai specialiştii, în frunte cu fostul preşedinte, care e geolog. În plus, avertiza Alexandrescu, Institutul Levantului ar putea deveni incubator de sinecuri. „Ce calificări au rectorii să aprobe un Institut de Studii Orientale? Mă așteptam să găsesc orientaliști, istorici, lingviști. Nu vă supărați că am folosit cuvântul «sinecură», dar eu nu văd caracterul științific al acestui proiect. Sunt profesor universitar, conducător de doctorat și vă spun că nu în acest fel se creează un institut de cercetare. Acum mi-a scris cineva să mă întrebe cine conduce doctorate în civilizația și cultura arabă în România. Răspunsul este: nimeni. Nu există! Cine sunt specialiștii pe care contați dumneavoastră? (...) Nu văd pe cine contați ca director al viitorului institut. Pe cine contați? Dumneavoastră sunteți geolog!", a declarat Vlad Alexandrescu.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri