Englezii care salvează satul românesc

Data publicării:
englezi

Fascinaţi de mâncarea din Transilvania, dar ignorată de orăşeni, doi englezi stabiliți în România vor să le schimbe stilul de viaţă. Cumpără legume, fructe, miere şi brânză de la piaţa din Huedin de la producătorii locali şi trimit bunătăţile la Cluj-Napoca. Britanicii nu fac asta pentru gustul câştigului, ci de dragul satului nostru tradiţional. În oraş au sute de clienţi care vor să mănânce sănătos și să susțină economia locală.

Sara și Douglas, doi profesori de engleză veniţi în România, spun că s-au îndrăgostit de ţara noastră.

Sara Meaker: Am fost mult profesoară de limba engleză în Polonia și am venit prima data în România. Reporter: Când a fost?

Sara Meaker: A fost acum 20 de ani. Mi-am lăsat inima aici, în România.

Au devenit cunoscuţi după ce primăria din Huedin a închis piaţa în aer liber. Şi pentru că negustorii nu şi-au permis chiria în noua hală interioară, Douglas şi Sara i-au ajutat să nu rămână cu marfa nevândută. După un protest, piaţa a fost redeschisă.

Sara Meaker: În România încă există piețele, în Anglia nu sunt piețe. Și aici sunt oameni, fiecare om are o grădină și cultivă legume.

După ce au legat prietenii cu oamenii locului, s-au gândit să le înlesnească şi drumul către cumpărători. Şi aşa au devenit... intermediari.

Producători locali:
- Cumpără marfa de la noi, de la fiecare, cumpără ceva. De la mine, de exemplu astăzi a cumpărat țelină, pastârnac, morcovi.
- Lumea vine de la țara cu bagaj, cu zarzavaturi, ce poate omul să producă la țară și dacă nu poate să vândă vă dați seama că e greu. Și domnii ajută foarte mult!

Sara Meaker: Suntem prieteni. Și cumpărăm de la fiecare și facem o cutie cu legume amestecate.

Douglas McFarlane: Am un prieten care merge mâine la Cluj și dacă putem, o să punem în mașină și ducem.

Cele mai multe comenzi vin din Cluj. În fiecare săptămână, clienţii așteaptă legumele, mierea, brânza, pastele sau ierburile uscate.

Dan Fofiu, client: Faptul că ei fac munca asta și ajută fermieri locali să-și mențină un minimum de stil de viață, mi se pare că fac o muncă extraordinară!

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri