Facturile se pot plăti prin Poştă, contra cost

Data publicării:
POSTA ROMANA PLASMA ok

Români care îşi plăteau facturile pentru utilităţi la oficiile poştale sunt taxaţi. Vor plăti 2 lei şi 50 de bani, indiferent de valoarea facturii sau de furnizor. Este în continuare mai ieftin ca la bancă, spun clienţii. Iar o parte dintre ei îşi achită deja facturile pe internet sau la aparatele instalate în magazine.

Până acum, plata facturilor se făcea gratuit la orice ghişeu al Poştei. Compania a introdus comisionul de 2,5 lei pentru plata facturilor de apă, energie sau cablu în toate unităţile. Se achită prin intermediul unei aplicaţii instalate separat pe calculatoarele din oficii.

Taxarea clienţilor face parte din strategia companiei de stat de creştere a veniturilor.

Alexandru Petrescu, directorul Poştei Române: „Noi ne plătim angajaţii din ceea ce facturăm, din nimic altceva, nu ne rămâne decât o singură condiţie pt a exista - să fim profitabili.”

Roxana Vântu, reporter Digi24: „Compania ar putea încasa anual peste 4,2 milioane de lei din taxarea facturilor care sunt plătite aici la ghişeele proprii. Asta dacă luăm în calcul faptul că în fiecare an sunt achitate 1,7 milioane de facturi.”

Mi-e foarte util, e în drum, nu stăm la roboţei, la bancomat”, spune un client.

Băncile percep şi ele un comision pentru plata facturilor, care poate ajunge şi la 7 lei. Problema este că în multe localităţi, unităţile bancare s-au închis. La Slănic Moldova, oamenii pot achita la singurul oficiul poştal din oraş doar factura de telefonie. Gazul şi curentul electric le achită prin mandat poştal care însă costă dublu: 5 lei. Dacă valoarea facturii depăşeşte 200 de lei, tariful este de 10 lei. Dacă nu vor să achite comisionul, trebuie să meargă la Târgu Ocna, la 18 kilometri distanţă.

Profitul Poştei Române

ianuarie-iunie 2016: 3,50 milioane de euro

ianuarie-iunie 2015: 3,41 milioane de euro

Sursa: Poşta Română

Din cauza pierderilor, Poşta a desfiinţat câteva sute de oficii în ultimii ani. Abia în prima jumătate a acestui an, Poşta Română a reuşit să obţină un profit de 3,5 milioane de euro. Asta după ce în 2015 a avut pierdere de aproape 6,6 milioane de euro.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri