Familie despărţită de decizia unui polițist de frontieră

Data publicării:
pascar

O familie din Suceava este despărţită printr-o decizie a unui poliţist de frontieră. Cei doi soți au plecat în Republica Moldova pentru a schimba paşaportul expirat al soţiei. Au aflat, însă, femeia nu mai are voie să se întoarcă în Romania timp de 18 luni. În vreme ce poliţia de frontieră spune că a acţionat corect, reprezentanţii serviciului de imigrări spun că femeia era acum legal în România.

Nu am fost plecată atât timp niciodată și mi-e greu, foarte greu fără copii, spune Liuba Pascar.

De o lună, membrii familiei Pascar sunt separaţi de o graniţă. Mama nu are voie să intre în România din cauza unei interdicţii aplicate de un poliţist de frontieră din Iaşi. Femeia şi fetiţa de nouă luni stau la rude, în Republica Moldova, iar tatăl şi ceilalţi trei copii locuiesc la Capu Codrului, în Suceava.

Nu-și vede frățiorii și frățiorii nu o văd pe ea, mă întreabă în permanență când vin acasă. Putem comunica doar prin intermediul internetului”, spune Liuba Pascar.

În România, tatăl are grijă de cei trei copii, doi la școală și unul la grădiniță.

Vorbim în fiecare seară pe Skype, dar deja au trecut 30 de zile, copiii sunt imprevizibili. Prezența mamei este esențială.

Cei doi sunt căsătoriţi din 2004. Tatăl este cetăţean român, mama-cetăţean moldovean. Femeii i-a expirat permisul de şedere în România încă din 2012. Au amânat intrarea în legalitate pentru că nu aveau 4000 de lei, sumă care trebuia achitată în contul asigurărilor de sănătate. În septembrie anul acesta, s-au hotărât să meargă la Biroul pentru Imigrări de la Suceava.

Mi s-a spus că este și o altă variantă, aceea de a plăti la o asigrare privată pe trei luni în sumă de 270 de lei. Mi s-a eliberat un bon pentru permisul de ședere”, spune Ioan Pascar.

Femeia a fost amendată cu 800 de lei pentru ședere ilegală în România. Pentru că şi paşaportul îi expirase, Liuba Pascar a obţinut un document temporar de la consulat, pentru a putea călători în Republica Moldova. Un poliţist de frontieră din Iaşi a considerat, însă, că femeia este în ilegalitate.

Decizia a fost măsura interdicției pe timp de 18 luni a soției de a intra in România, neținând cont de faptul că fetița cea mică, de 8 luni atunci, necesită alăptare. S-a trecut peste ceea ce s-a eliberat la biroul de imigrări”, spune Ioan Pascar.

Reprezentanții Biroului Pentru Imigrări Suceava spun că femeia nu se mai afla în ilegalitate în România, după ce a fost înregistrată.

Din momentul în care un străin a fost depistat și a depus o cerere de prelungire la noi, încetează șederea ilegală”, spune Aurel Savin, comisar șef la Biroul Pentru Imigrări Suceava.

Pe de altă parte, conducerea Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Iași spune că polițistul a acționat conform legii.

Persoana depășise termenul de ședere pe teritoriul României un număr de 1665 de zile”, spune Denis Lazăr, purtător de cuvânt al Poliției de Frontieră Iași.

Bărbatul a contestat în instanță decizia polițistului de frontieră de la Iași și așteaptă acum rezultatul.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri