Fenomen îngrijorător. Pericolele din spatele monitorului

Data publicării:
FETITA CALCULATOR crop

Am descoperit împreună şi partea bună a unei comunicări virtuale, pentru că există o parte bună: de informare de inspiraţie, dar şi partea mai puţin bună”, a spus Cristina Niculescu, una dintre mame. Părinţii care nu sunt familiarizaţi cu lumea virtuală ajung să înţeleagă destul de târziu riscurile la care sunt supuşi copiii în mediul online.

Mulţi dintre ei sunt hărţuiţi de colegi atunci când îşi pun o poză nepotrivită. Alţii sunt abordaţi de persoane străine. Dau informaţii despre ei şi ajung mai apoi să fie hărţuiţi”, a spus Teodora Stoica, consilier Helpline „Salvaţi Copiii”.

De aceea este important ca părinţii să le explice copiilor de ce este nevoie de reguli. „Să nu fie cont public, ci să fie cont privat. Regulile fireşti de a ţine legătura unii cu alţii pentru a vedea ce prieteni acceptă în listă. Nu mulţi, nu necunoscuţi. Ne sfătuim cu privire la postările pe care le pune, paginile pe care le preferă”, a spus Cristina Niculescu.

În România anului 2014, 26 la sută dintre copii aveau smartphone şi, la pachet, acces la Internet. Să nu mai vorbim despre tableta şi desktop-ul, care sunt deja dotările obişnuite acasă. Aşa că managerul unei companii de monitorizare a reţelei de socializare insistă că părinţii trebuie să stea de vorbă cu copiii şi să îi supravegheze, nu să le interzică accesul la Facebook.

Orice copil care vrea să îşi creeze cont o să şi vrea neapărat să facă lucrul ăsta, o să îşi aleagă una din vârstele disponibile şi, în felul ăsta, o să îşi creeze un cont de Facebook chiar dacă nu are vârsta necesară pentru asta”, a spus Ionuţ Oprea, managerul unei companii de monitorizare a Facebook. 

Singura soluţie este ca adulţii să supravegheze postările şi lista de prieteni a copilului, iar la primul semn că acesta este hărţuit sau ameninţat online, să sesizeze Poliţia. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri