Fericirea la locul de muncă. Ce e de preferat: să faci ceea ce-ți place sau să fii bine plătit?

Data publicării:
functionar cazut pe ganduri

Dintre toți psihologii, Frederick Herzberg este cel care a studiat cel mai mult fericirea și nefericirea la locul de muncă. Teoria spune că există două categorii de factori care influețează bunastarea unui angajat.

Pe de o parte, sunt factorii care îl motivează: cum ar fi plăcerea de a presta o anumită meserie sau reușitele în carieră.

Pe de altă parte, sunt factori a căror lipsă provoacă nefericire. Precum banii. Dacă nu câștigi suficient, atunci ești nemulţumit. Problema e că, atunci când câștigi suficient, banii nu mai contează pentru tine. Nu îi mai conștientizezi și te concentrezi asupra altor factori care te nemulţumesc. Tocmai de aceea, un salariu mare nu va garanta niciodată fericirea la locul de muncă.

În plus, nivelul salariului este o chestiune extrem de subiectivă. Conform teoreiei lui Herzberg, dacă primești un salariu imens, de milion de euro pe an, dar colegul tău primește două milioane, sunt șanse mari să fii nefericit. Fie te consideri nedreptăţit, fie conștientizezi faptul că ai un coleg de două ori mai eficient decât tine. Este o chestiune de orgoliu.

În același timp, contează foarte mult stilul de viaţă pe care îl ai. Specialiștii în resurse umane, citaţi de publicaţia britanică The Telegraph, vorbesc despre fenomenul prizonierilor economici. Oameni care prestează anumite meserii nu din plăcere, ci pentru salariile mari care le întreţin un stil de viaţă scump.

Contează și orașul în care trăiești. În România, de exemplu, un salariu mare în provincie poate fi considerat mic în Capitală.

Cei care muncesc din plăcere au, la rândul lor, obstacole în cale. În primul rând, salariul. Slujbele interesante sau relaxante nu sunt mereu bine plătite. Apoi, o meserie care ţi-a plăcut la început se poate transforma în rutină în doar câţiva ani. Și cu cât capeţi mai multă experienţă, cu atât cresc șansele să fii promovat într-o funcţie de conducere în care te ocupi mai puţin de ceea ce îţi place și mai mult de gestionarea resurselor care ţi se pun la dispoziţie.

Desigur, unii oameni și-au dorit dintotdeauna să fie șefi. Alţii, însă, refuză promovările și un salariu mai mare tocmai pentru continuă să facă ceea ce vor să facă.

Și, nu în ultimul rând, psihologii și experţii în resurse umane spun că este foarte importantă comunicarea la locul de muncă. Cine prestează o meserie interesantă și bine plătită va fi în continuare nefericit, dacă nu își suportă șefii sau colegii.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri