Fiscul a pus ochii pe banii celor cu profesii liberale

Data publicării:
fisc

În cazul unui consultant fiscal, de exemplu, contribuţiile la asigurările de sănătate, şomaj, pensie şi impozitul pe venit îi vor lua 60 la sută din câştig, de trei ori mai mult decât acum.

„Vor plăti contribuţiile angajatorului care sunt, de fapt, cele mai mari, în ciuda faptului că a fost diminuată cu 5% CAS”, spune Alin Chitu, consultant fiscal.

În aceste condiţii ar fi mai profitabil pentru cei care lucrează pe cont propriu să se angajeze. Dar mulţi tocmai regimul de multinaţională vor să îl evite.

Ne sileşte pe toţi să fim angajaţi cu contract de muncă, indiferent de ce nivel de competenţe avem”, arată Cristian Pârvan, de la Patronatul Serviciilor Private.

Avocaţii sunt printre cei mai afectaţi de modificarea Codulului Fiscal, cerută de Ministerul Finanţelor. Multe firme preferă să nu angajeze apărători, ci să lucreze cu ei pe bază de colaborare, tocmai ca să aibă costuri mai mici.

Este o misiune imposibilă, dar este un semnal de alarmă că se doresc venituri la buget din orice sursă”, este de părere avocatul Marius Coltuc.

În ciuda protestelor, Ministrul Finanţelor spune că nu mai este loc de discuţie.

A fost o discuție cu cei care sunt ... reprezintă piața pe zona de profesii liberale, textul e deja convenit cu dânșii, deci lucrurile aici sunt foarte clare”, a declarat Eugen Teodorovici, ministrul finanțelor.

Acum, de la o persoană care lucrează ca Persoană Fizică Autorizată şi câştigă 4.000 de lei, de exemplu, statul încasează contribuţii 1.000 de lei. Dacă omul s-ar angaja, statul ar primi de trei ori mai mulţi bani.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri