Câteva mii de persoane au protestat față de votul în cazul Oprea

Data actualizării: Data publicării:
poza protest adina cropuita

Câteva mii de oameni au protestat, joi seara, în fața Palatului Parlamentului față de votul din Senat privind ridicarea imunității lui Gabriel Oprea. Protestul a fost unul pașnic și s-a încheiat după trei ore. 

ACTUALIZARE 21.30: Protestul s-a încheiat după aproximativ trei ore. 

ACTUALIZARE 20.15: Manifestanții au rupt cordonul jandarmilor și au blocat circulația pe ambele sensuri pe strada Calea 13 Septembrie. 

De asemenea, un grup de motocicliști au participat la manifestație în amintirea motopolițistului Bogdan Gigină. 

ACTUALIZARE 19.32: Numărul protestatarilor este în creștere. Oamenii scandează „Vrem integritate, nu imunitate” şi au pancarte cu mesajele:  „Corupţia ucide” , „Demnitar fără demnitate”și „Mandatați să reprezentați, nu să abuzați. Grup infracțional (73), treci la tribunal”.

poza protest adina

Protestul este unul pașnic. Oamenii spun că vor să tragă un semnal de alarmă față de decizia senatorilor în cazul Gabriel Oprea. Protestatarii au spus că sunt împotriva imunității în general și că orice politician care este suspect în vreun dosar ar trebui să ajungă în fața justiției. 

De asemenea, la protest sunt 300 de jandarmi. Până în acest moment nu au existat incidente. Protestatarii și jandarmii au stat de vorbă, având în vedere că mitingul nu este autorizat, și a fost desemnat un perimetru pentru manifestanți. 

În același timp, la Cluj-Napoca, aproximativ 200 de persoane  protestează în Piaţa Unirii, scandând „Toate partidele aceeaşi mizerie”, „Vrem integritate, nu imunitate”, relatează News.ro.

„Am venit pentru că îmi pasă de România. Un lucru trist este că cei din Parlament, care ne pun viaţa în pericol, sunt o oglindă a noastră, a societăţii, pentru că ei au fost votaţi de către noi. Când votăm ar trebui să ne gândim şi să ne implicăm mai mult ân viaţa politică”, a spus o tânără aflată la protest.

Protestatarii au ţinut un moment de reculegere în memoria victimelor incendiului din Clubul Colectiv.

De asemenea, la Galaţi, aproape 50 de persoane s-au adunat, joi seară, în parcul din cartierul Ţiglina 1, pentru a-şi exprima nemulţumirea faţă de votul dat de către senatori în cazul lui Gabriel Oprea şi cer ca acesta să ajungă în faţa instanţei în cazul morţii poliţistului Bogdan Gigină.

În timp ce în toată țara sute de oameni protestează față de votul din Senat de luni, fostul ministru Gabriel Oprea a cerut reluarea votului


 

Acțiunea protestatarilor nu este organizată. De altfel, la protest se află mulți jandarmi. 

Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea
Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Înregistrarea protestului: 

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Protestul a fost organizat pe Facebook și a fost ilustrat cu un desen de Dan Perjovschi. De asemenea, mitinguri au fost anunțate, pe rețeaua de socializare, în mai multe orașe: Timișoara, Brașov, Constanța, Cluj, Craiova și Iași. 

protest oprea

Protestatarii au scris că au vor „ieși în stradă pentru cei care care nu mai sunt printre noi și nu-și mai pot cere singuri dreptate”

Ieșim în stradă pentru cei care nu mai sunt printre noi și nu-și mai pot cere singuri dreptatea.

Ca sa fie foarte clar: pentru Gabriel Oprea nu s-a cerut retinerea, arestarea sau alta masura preventiva. S-a cerut accesul liber al Justitiei pentru a se putea stabili conform normelor statului de drept si ale democratiei daca este sau nu vinovat. Dar PSD si acolitii din ALDE si PRU au pus statul de drept intre paranteze din nou, l-au ridicat pe Oprea deasupra legii. Poti sa furi, poti sa ucizi, poti sa faci orice daca esti parlamentar. Asta a decis Senatul, camera superioara a Parlamentului, institutia fundamentala a democratiei.

Polițistul Bogdan Gigină a murit în timpul serviciului, când era antemergător pe motocicletă și deschidea drumul coloanei oficiale organizate pentru ministrul de interne, șeful său.
Un polițist a murit, dar cel identificat de procurori ca vinovat de ucidere din culpă nu va ajunge în fața justiției, din cauza celor din Senatul României, care se cred deasupra legii.

Fraților, nu sunteți. Nici dumnezei și nici invincibili.

De aceea, joi ieșim în stradă, chiar la voi acasă, domnilor senatori. Noi, simpli cetățeni indignați venim la intrarea dinspre Senat a Parlamentului României, să-l comemorăm pe Bogdan Gigină și să cerem dreptate.

Poate așa vă amintiți că nu există vreo diferență magică între noi și voi, că legea este aceeași pentru toți și că justiția trebuie lăsată să-și facă treaba”, a fost mesajul organizatorilor protestului pe Facebook

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri