FOTO & VIDEO. Muzeul în care te simți ca în anii 80, în casa vecinului

Data actualizării: Data publicării:
170504_MUZEUL_KITSCH-ULUI_23_INQUAM_PHOTOS_Octav_Ganea

După Los Angeles, Londra şi Budapesta, a venit rândul Bucureştiului să aibă un muzeu al kitsch-ului. Adaptată la cultura autohtonă, colecţia adună exponate pe care cei mai mulţi dintre români le aveau în trecut în casă. Carpetele cu Răpirea din serai, balerinele şi peştele de pe televizor - toate sunt adunate în muzeul kitsch-ului din Centrul Vechi al Capitalei.

Strada Covaci numărul 6. Centrul Vechi al Bucureştiului. La exterior, o casă cochetă, renovată cu bun gust. O reclamă modernă şi colorată anunţă însă că înăuntru lucrurile ar putea sta altfel. Te întâmpină ceea ce gazdele numesc kitsch-ul modern. Sacoşa de rafie stă la loc de cinste alături de fotografia unei maşini decorate pentru nuntă pe care tronează o păpuşă din plastic.Toate acestea au fost adunate de-a lungul vremii de proprietarul acestui muzeu inedit. La 41 de ani, Cristian Lică se consideră un pasionat al kitsch-ului.

Cred că toate popoarele, până la urmă, au o înclinaţie mai mare sua mai mică către kitsch. Kitsch-ul românesc este foarte simpatic pentru că este deseori un kitsch autentic. Este în acelaşi timp creativ, ridicol şi ostentativ”, spune Cristian Lică, proprietarul colecţiei.

200 de exponate sunt prezentate publicului, organizate în șase secţiuni.

Avem secţiunea Dracula, kitsch religios, kitsch comunist, design interior, gipsy kitsch şi kitsch modern”, spune Cristian Lică.

170504_MUZEUL_KITSCH-ULUI_29_INQUAM_PHOTOS_Octav_Ganea
170504_MUZEUL_KITSCH-ULUI_29_INQUAM_PHOTOS_Octav_Ganea

Fotografii: Inquam Photos / Octav Ganea

Bibelouri de toate formele şi mărimile, inclusiv celebrul peşte din sticlă care trona pe televizoarele anilor 80 se găsesc aici adunate sub acelaşi acoperiş. Fructele de ceară, expuse într-un coş de plastic, completeză tabloul care astăzi aduce mai mult a amintiri din copilărie cu iz de istorie.

Deşi pare făcut mai mult din amintiri, muzeul kitsch-ului a însemnat o investiţie de 18.000 de euro. Turiştii străini care vor să îl viziteze vor plăti 30 de lei. Pentru vizitatorii români, preţul biletului de intrare este cu 10 lei mai ieftin.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri