Frumusețea ascunsă din Maramureș

Data publicării:
ploaie maramures mediafax

Dincolo de tradiţiile populare păstrate de oameni, locurile sunt speciale şi prin peisaje. Cele mai bune pentru drumeţii sunt comuna Moisei sau oraşul Borşa. De acolo, călătorii pot ajunge foarte uşor pe culmile Pietrosului, cel mai înalt vârf din Carpaţii Orientali.

Comuna Moisei este pe Valea Vişeu, doar la câţiva kilometri în josul râului, între Borşa şi Vişeu de Sus, pe drumul naţional 18. O zonă liniştită, departe de agitaţia şi aglomeraţia din marile oraşe, care cucereşte imediat. O atracţie principală este Parcul Naţional Munţii Rodnei, al doilea ca suprafaţă din ţară. Deschis de la sfârștul lunii aprilie şi până la începutul lui noiembrie, parcul are cea mai mare afluenţă de turişti vara. Cu 2303 metri, Pietrosul Rodnei este cel mai înalt vârf din Carpaţii Orientali şi este Rezervaţie Naturală a Biosferei sub egida UNESCO. Cei care aleg unul dintre traseele turistice pot să vadă plante foarte rare cum e floarea de colţ, bujorul sau bulbucul de munte.  

Din Moisei se poate ajunge şi la Izvorul Albastru sau Izbucul Izei. Denumirea vine de la nuanţa albastru-verzuie a apei şi care are un farmec aparte când razele soarelui pătrund printre crengile copacilor. De acest loc se leagă şi câteva legende şi superstiţii, după spusele localnicilor.

Izvorul Albastru al Izei e asociat cu celebra Fontana di Trevi din Roma. Turiştii vin aici, îşi pun o dorinţă şi aruncă o monedă în speranţa că într-o bună zi dorinţa lor li se va îndeplini.

Un alt loc de popas este Pasul Prislop, cea mai înaltă trecătoare din Carpaţii Orientali. Aflată la 1416 metri, aceasta face legătură între Depresiunea Maramureş şi Moldova. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri