Funcționarii publici au ieșit din nou în stradă și amenință cu greva generală

Data publicării:
proteste functionari

ACTUALIZARE. Funcţionarii publici au ieşit astăzi în stradă, nemulţumiţi de salariile mici. Cinci sute de angajaţi din administraţia locală au protestat în faţa Guvernului, susţinuţi de alţi 75.000 de sindicalişti care poartă banderole pe braţ. Funcţionarii publici spun că luna viitoare vor intra în grevă generală, dacă salariile continuă să rămână sub limita supravieţuirii.

 „Ruşine! Ruşine! Ruşine să vă fie!” și „Vrem salarii!” au fost două dintre lozincile strigate la miting.

Protestatarii cer în primul rând majorarea cu zece la sută a fondului de salarii destinat administraţiilor locale. Alte revendicări sunt egalizarea salariilor pentru funcţii publice de acelaşi nivel şi spor de 75% pentru sărbătorile legale petrecute la muncă.

„La alegeri toată lumea are nevoie de administraţie, la strânsul taxelor are nevoie de administraţie, la înfrumuseţarea oraşului, întreţinerea bunurilor administraţie, ca să trimită la înaintare să strângă birul de la oameni - administraţie, totul este administraţie dar când e vorba de remuneraţie: Nu avem posibilităţi!" - spune nemulțumit un manifestant.

„Avem vechime de 26 de ani. Salariul este de 800 de lei net din care 250 de lei achităm abonamentul”, explică o femeie.

„Uitaţi aici un fluturaş cât ne rămâne nouă – 886 de lei!”, întărește o alta.

Acesta este mare salariul. Eu am 807 lei!”, intervine o a treia protestatară.

În aceste condiţii, sindicaliştii nu mai vor să aştepte anul 2016 ca să vadă noua lege a salarizării.

Cred că luna viitoare 80% din administraţie va fi închisă într-o grevă generală dacă oamenii ăştia nu înţeleg ce se întâmplă. Deci se va închide tot Primărie, Finanţe, consilii judeţene tot ce înseamnă administraţie locală în România”, spune Vasile Marica, președintele Fed Lex.


Protestatarii cer majorarea cu zece la sută a fondului de salarii destinat administraţiilor locale, înlăturarea diferenţelor apărute în salarizarea funcţionarilor care ocupă funcţii publice de acelaşi nivel şi acordarea sporului de 75% pentru orele lucrate în zilele nelucrătoare.

Acţiunea este organizată de Federaţia Naţională a Sindicatelor din Administraţia Locală şi susţinută de 75.000 membri de sindicat la nivel naţional.

Protestul de astăzi este al doilea în mai puţin de o lună şi va avea loc în Piaţa Victoriei, între orele 11-13. Sindicaliştii anunţă că dacă revendicările lor nu vor fi rezolvate vor declanşa luna viitoare greva generală în administraţia publică locală. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri