Furt de identitate. Un tânăr a descoperit că are în cazier două condamnări la închisoare în Franța

Data publicării:
captura tanar

Claudiu Grădinaru Popa are 32 de ani. în noiembrie anul trecut a fost prins la volan, deşi avea permisul suspendat. Şi-a recunoscut fapta şi urma să primească închisoare cu suspendare. Nu mică i-a fost mirarea când procurorul i-a spus că nu o să scape aşa uşor, pentru că mai are două condamnări la închisoare în Franţa. Una, chiar în anul în care, spune el, şi-a pierdut buletinul.

„M-am dus şi mi-am făcut un alt buletin cu părinţii, imediat după aceea, credem noi că s-a desfăcut poza, s-a pus o altă poză şi omul respectiv a folosit numele de Grădinaru”, povestește Claudiu Grădinaru Popa.

I s-a spus că tu ai buletinul furat şi tu eşti undeva suspect că eşti în Franţa şi el a zis că: eu nu am paşaport, nu am fost plecat niciodată din ţară. Eu sunt la ore, sunt elev”, mărturiseşte mama lui Claudiu.

Cazierul spune însă altceva - în anii 2001 şi 2005, Claudiu ar fi stat după gratii două, respectiv zece luni, pentru trecere ilegală a frontierei în Franţa. A aflat asta abia în faţa procurorilor.

„Vă daţi seama că mare ne-a fost mirarea când am aflat că acesta are antecedente penale, deodată am părut doi mincinoşi în faţa procurorului”, declară avocatul Răzvan Mihalache.

„Am mai scos cazierul înainte, când m-am angajat, când am scos permisul de conducere, nu au apărut niciodată fapte acestea”, spune Claudiu.

Avocatul a contactat Ambasada României în Franţa şi a trimis documente care dovedesc faptul că atât n 2001, cât şi în 2005, Claudiu nu avea cum să fie în închsoare. În prima situaţie era încă elev, în a doua urma un curs de perfecţionare.

Sunt indicii, cel puţin în acest moment că această persoană nu a săvârşit cele două infracţiuni pentru care a fost condamnat”, declară Marius Brănici, avocatul Baroului Iaşi.

Am fost amprentat, mi s-au făcut fotografii pentru a fi trimise în Franţa pentru comparaţie. Din păcate va dura, va dura foarte mult”, adaugă Claudiu.

El a făcut parte dintr-un colectiv deosebit de serios în perioada în care ei au fost elevi și dacă ar fi ridicat o problemă deosebită cu siguranță nici nu ar fi reușit să absolve liceul”, povesteşte Georgia Zmeu, fosta dirigintă a lui Claudiu.

„Nu a lipsit deloc de la școală. Adică, na, o oră, un chiul așa, dar nu câte o zi sau mai mult de o zi”, spune un fost coleg de-al lui Claudiu.

Între timp, Claudiu a fost găsit vinovat pentru conducere cu permisul suspendat şi a fost condamnat la şase luni de închisoare cu suspendare. Sentinţa putea fi mult mai grea dacă furtul de identitate n-ar fi fost reclamat din timp. Poliţiştii au găsit şi documentele care arată că tânărul a reclamat în 2001 pierderea buletinului.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri