Furt la secundă în autobuz. Telefoanele sunt ținta preferată a hoților

Data publicării:
femeie cu telefon in mana

Imaginile filmate la sfârşitul lui 2015 surprind un model de operare. Hoţul vine din spatele autobuzului după ce a identificat victima. Aşteaptă ca autobuzul să oprească în staţie şi într-o clipă îi smulge unei femei cerceii. La fel de repede sare din autobuz. Deşi oamenii au văzut totul, ripostează prea târziu, iar hoţul a scăpat.

Oficialii spun că în astfel de cazuri imaginile de amator sau de pe camerele de supraveghere din autobuze sunt singura şansă de prindere a hoţului. Reprezentanţii RATB au vizionat sute de astfel de filme. Au tras şi câteva concluzii.

Constantin Tobescu, purtător de cuvânt RATB : „Zona în care se întâmplă astfel de furturi o reprezintă zona uşilor de urcare - coborâre.”

Şi asta pentru că hoţul încearcă să dispară cât mai repede şi să nu le lase timp celorlalţi călători să reţină date importante care ar putea duce la identificarea lui. Oamenii legii au făcut şi un portret robot al hoţului din autobuze. Are între 25 şi 35 de ani, nu are studii şi nici ocupaţie şi de cele mai multe ori a mai fost prins şi chiar condamnat pentru fapte similare. Victimă însă poate fi oricine, din orice categorie socială şi de orice vârstă.

„De la Piaţa Sudului până la spital. Sunt două staţii şi se împing unul în altul şi atunci te-a operat şi a şi coborât,” spune un călător.

Oficialii RATB spun că o soluţie pentru scăderea infracţiunilor ar fi paza permanentă a poliţiştilor în autobuze.

Diana Sarca, purtător de cuvânt la Poliţia Capitalei: „Vorbim de o cifră de aproximativ 1300 de plângeri depuse în anul 2015 şi vorbim de infracţiuni unde victima îşi dă seama mult mai târziu despre faptul că a fost victima unei infracţiuni. De obicei aceste furturi sunt comise în mijloacele de transport public foarte aglomerate. De obicei sunt vizate valorile mici, bani sau chiar genţi mai mici care nu sunt supravegheate.”

În 2015 poliţiştii au apelat de 84 de ori la imaginile de pe camerele din autobuze iar în 2016 - de 30 de ori. Dacă sunt prinşi, hoţii se aleg cu dosar penal şi pot ajunge chiar la închisoare.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri