Gabriela Firea, contrazisă. Bucureștenii plătesc mai mult pentru gunoi

Data actualizării: Data publicării:
gunoi

Tarifele pentru ridicarea deșeurilor aproape s-au dublat în Bucureşti, cu toate că atât Primăria Capitalei, cât şi Ministerul Mediului au declarat că acestea nu vor creşte în acest an. Firmele de salubritate spun că au crescut preţurile ca să acopere noua taxă pentru depozitarea neselectivă a deşeurilor la groapa de gunoi. Firmele au transferat acest cost către clienţi, deşi edilul general susţinea că întregul cost va fi preluat de lanţul industrial.

ACTUALIZARE. Precizări de la operatorul de servicii de salubrizare pentru sectorul 6:

Urban SA, unicul operator autorizat ca presteze acest serviciu pe raza sectorului 6 NU A MAJORAT PRETUL pentru populatie si NU A NOTIFICAT asociatiile de locatari si abonatii casnici.

Pretul la care lucram in prezent este acelasi de 10 ani, de 7,11 lei + TVA, aprobat in anul 2007 prin hotarare de consiliu general al municipiului Bucuresti.

Cu toate ca din 2007 si pina in prezent toate costurile care intra in alcatuirea tarifului au crescut semnificativ, am reusit mentinerea aceluiasi pret prin investitii in instalatii de sortare a deseurilor, prin programe de colectare selectiva si prin aplicarea de tehnologii moderne care au ca rezultat reducerea cantitatilor de deseuri depozitate.

Intradevar, din informatiile pe care le detinem din piata, exista cresteri de tarife la societatile neautorizate, care presteaza aceste servicii pe raza sectorului 6 dar si pe raza celorlalte sectoare ale capitalei.

Numai in ultimele 5 zile am incheiat 17 noi contracte cu asociatii de locatari din sectorul 6 care au renuntat la serviciile acestor operatori si au optat pentru operatorul autorizat.

Ne mentinem angajamentul ferm fata de Autoritatea Publica Locala si comunitatea sectorului 6 de a gasi solutii eficiente de indeplinire a tuturor cerintelor de mediu pastrand costurile pentru clienti cat mai reduse”.


 

O notificare de la firma de salubritate anunţă o asociaţie de proprietari din sectorul şase al Capitalei că de luna aceasta tariful pentru ridicarea gunoiului se va mări. Motivul? Noua taxă pentru depozitarea neselectivă a deşeurilor la groapa de gunoi, intrată în vigoare de la 1 ianuarie.

Au fost însă şi asociaţii de proprietari din alte sectoare care au plătit un preţ aproape dublu încă de luna trecută.

Eu am plătit deja pentru ianuarie, am plătit mai mult. Practic, e o taxă de depozitare a gunoiului menajer şi fiecare firmă a aplicat o anumită taxă. Ne-au anunţat că se măreşte cu 3 lei de persoană”, spune Lucian Bălan, administratorul unei asociații de proprietari.

În medie, o persoană plătea anul trecut 5 lei pe lună pentru ridicarea gunoiului menajer. Următoarea factură va fi cu aproape 80% mai mare. Pentru că tariful creşte la 8 lei de persoană. Astfel, o familie cu 4 membri urmează să plătească 32 de lei lunar, faţă de 20 cât plătea până acum.

Creşterea vine după ce, în urmă cu nicio lună, atât primarul general al Capitalei, cât şi ministrul Mediului susţineau că bucureştenii nu vor plăti nimic în plus.

Firmele transferă însă costurile clienţilor.

În funcţie de cum autoritatea publică locală organizează acest serviciu, oamenii pot plăti relativ puţin, dar oricum, sigur va fi o creştere a costurilor de colectare şi transport a deşeurilor”, spune Sorin Velicu, director Romprest.

Unele primării spun că totuşi vor lua măsuri pentru ca locuitorii lor să nu plătească în plus.

„Începand de la data de 10 aprilie vom avea o taxa unică pe care fiecare locuitor al Sectorului 4 o va plăti şi va fi în cuatum de 5,03 lei plus TVA”, spune Daniel Băluță, primarul sectorului 4.

România este pe ultimul loc în Uniunea Europeană în privinţa reciclării deşeurilor din oraşe. Doar 4,5% din acestea sunt reciclate. În prezent, ţara noastră riscă să fie amendată de Comisia Europeană pentru lipsa unor măsuri concrete care să ducă la un procent mai mare de reciclare.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri