Generaţia fără loc de muncă. Peste jumătate dintre românii cu vârste de peste 55 de ani nu au serviciu

Data publicării:
muncitor scula 1

Trică Cristache îşi caută un loc de muncă din 2007. Acum are 60 de ani şi, spune el, patronii refuză să-l mai angajeze din cauza vârstei. Supravieţuieşte din lucrări pe care le face ca instalator. 

Nu găsim cei de vârsta noastră. Mă duc la interviu, că iau din ziar, mă duc şi la interviu stai la coadă, că el poate angajează doar doi şi, în general, cei mai tineri, cum am avut şi eu prioritate când eram mai tânăr”, a spus Trică Cristache . 

Patronii preferă să angajeze tineri pentru care plătesc salarii mai mici şi, în consecinţă, taxe şi impozite reduse.

Costul forţei de muncă a crescut în România. Fiscalitatea pe forţa de muncă a tentat atât apelarea la externalizarea de servicii ca activitate globală, cât şi la folosirea de persoane cu contracte pe perioadă determinată, cu salarizare mai redusă”, a spus Cristian Pârvan, reprezentantul Asociaţiei Oamenilor de Afaceri. 

Un alt atuu al tinerilor este uşurinţa cu care se folosesc de noile tehnologii

„În zilele noastre, acest handicap al neutilizării calculatorului, internetului şi a tot ce ţine de tehnologie, creează o lipsă de competenţă”, a spus Mihaela Forgaciu, specialist în resurse umane. 

Sociologii spun că, deşi au experienţă, persoanele în vârstă nu mai pot fi formate după nevoile angajatorilor. 

Orice patron, când angajează un om, de obicei în primii ani, investeşte în calificarea omului respectiv, şi atunci se aşteaptă ca investiţia respectivă să producă efecte cât mai mult timp”, a spus Mircea Kivu. 

Doar 41% dintre românii cu vârste cuprinse între 55 şi 64 de ani, adică 1 milion de persoane, au unde să lucreze. Restul primesc ajutoare sociale sau muncesc la negru până ajung la vârsta legală de pensionare

Faţă de alte state europene, România stă destul de prost. 63% dintre germanii cu vârste de peste 55 de ani muncesc, iar în Suedia, procentajul ajunge la 73%, cu mult peste media europeană de 50%. 

Statele occidentale acordă facilităţi patronilor care angajează persoane în vârstă, precum scutiri de impozite şi taxe pentru o anumită perioadă. Şi în România există astfel de scutiri, dar valoarea lor este prea mică în comparaţie cu povara fiscală pe forţa de muncă. Pentru a plăti un salariu net de 1.700 de lei, angajatorul cheltuie, în total, 3.100 de lei.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri