Generații întregi, înghesuite în locuinţe cât „cutiile de chibrituri”

Data publicării:
Apartamente Bucuresti
Sursa foto: Getty Images

Economiştii spun că s-a ajuns aici fie pentru că tinerii n-au siguranţa locului de muncă, şi deci nu iau credite imobiliare, fie pentru că le este comod se stea cu părinţii.

Mai mult, jumătate dintre familiile din România locuiesc într-o garsonieră sau o locuinţă cu două camere.

„Venitul e puţin, eu am 675, şi ea are 700, copilul nu primeşte alocaţie pentru că nu ştiu unde e ginerele”, a explicat o femeie.

Lipsa banilor, lipsa posibilităţilor financiare”, a motivat o tânără.

„Din comoditate stau, din comoditate, de ce să se ducă la casa lor să aibă grijă să facă mâncare, mai bine stau cu părinţii. Băiatul meu s-a căsătorit, s-a dus la casa lui, dar a stat şi el până la 20 şi ceva de ani”, a fost de părere o femeie.

Astfel într-un apartament de 44 de metri pătraţi, trăiesc între patru şi șase persoane. Situaţia este cu atât mai dificilă cu cât suprafaţa medie a unei locuinţe este la jumătate faţă de media europeană, chiar dacă e vorba de construcţii noi.

Apartamentele cu două camere sunt cele mai înghesuite. Astfel, 40 % dintre familiile formate din trei persoane stau într-un apartament cu două camere. De asemenea, 32 % dintre familiile formate din patru persoane, respectiv 20 % dintre familiile cu patru membri stau într-o locuință cu două camere. Mai mult, 20% din familiile cu șase membri locuiesc într-un apartament cu două camere.

Cele mai aglomerate apartamente sunt cele din cartierele Drumul Taberei sau Militari. Aici locuinţele sunt atât de mici, încât balcoanele nu au nici măcar 1 metru pătrat.

În tot acest timp, doar 15 % dintre locuinţe sunt construite după anul 2000, în condițiile în care cererea este de două ori mai mare decât numarul apartamentelor aflate acum în construcţie.

Principala explicaţie este preţul apartamentelor, considerat prea mare de mulţi dintre români.

Un proprietar îşi vindea casa, cu banii luaţi mai cumpăra şi copiilor un apartament, eventual proprietarul în vârstă îşi cumpără o garsonieră. Vedem în ziua de astăzi ce se întâmplă, deşi dobânzile sunt în scadere, condiţiile practic ar părea mai avantajoase, lumea nu se înghesuie să dea banii”, a subliniat analistul economic George Vulcănescu.

Românii îşi permit să cumpere apartamente aşa cum au fost construite în anii '70, la aceleaşi suprafeţe”, a adăugat analistul imobiliar Vlad Vlăsceanu.

În plus, o parte dintre locuinţe nu sunt doar neîncăpătoare, ci şi inconfortabile.

Studiul mai arată că o treime din gospodăriile din România n-au grup sanitar şi nici duş, o situaţie întâlnită chiar şi la periferia marilor oraşe.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri