Ginkgo biloba de Domnești

Data publicării:
GINKGO

Planta, folosită des în medicina naturistă, începe să fie căutată şi de companiile de profil din ţara noastră. Aşa se face că ginkgo biloba de Domneşti ajunge, sub forma unor produse procesate, tocmai în India. Investiţia e una pe măsură. Un singur arbust costă 50 de lei şi ajunge la maturitate în 20 de ani. Petre Biolan a început să cultive arbori de ginkgo biloba în urmă cu opt ani. La început, a fost doar curios.

„Eu mai mergeam la şah în parc şi îmi era frig. Şi am citit despre ginkgo biloba că te încălzeşte”, a spus Petre Biolan. Curiozitatea şi specializarea sa de inginer horticol l-au ajutat să facă experimente de aclimatizare pe terenul pe care îl are în localitatea Domneşti, la marginea Capitalei. Acum, în pepinieră are aproape zece mii de puieţi pe care îi poate vinde cu 50 de lei bucata.

„Eu îl scot şi în minutul următor îl duce la baltă acolo că aştia sunt nişte perişori absorbanţi. Dacă s-au uscat ăştia, adio”, a mai spus inginerul. Ginkgo biloba este o cultură care cere multă răbdare. Un arbust ajunge la maturitate abia după 20 de ani.Cea mai utilizată în tratamentele naturiste este frunza, care poate fi mâncată chiar şi crudă, abia culeasă din copac. „Uitaţi-vă câte nervuri are. Eu am numărat peste 150. Practic sunt numai nervuri. Prin astea circulă toate substanţele astea. Sunt două mii benefice organismului”, a spus Petre Biolan.

Soţia inginerului susţine că frunzele crude au ajutat-o să scape de astm. „Pionieratul ăsta e tare greu. Omul e învăţat cu porumbul, cu sfecla, cu altele. Dar nu îşi dă seama că plantele astea medicinale sunt cu mult mai valoroase decât culturile tradiţionale”, a spus Petre Biolan. 

Arborele mai este denumit şi Copacul lui Dumnezeu. Se spune că, acum mai bine de trei mii de ani, în Asia, o frunză de ginkgo biloba valora cât un ban de aur, iar planta era cultivată doar în curţile palatelor imperiale.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri