Grădinița cu salină. În timp ce se joacă, copiii fac și terapie cu aerosoli salini

Data publicării:
gradi

Mini-salina amenajată în grădiniţa din cartierul Dumbrava Nord din Zalău este pentru copii o cameră de joacă cu trambulină şi o lădiţă cu sare, după modelul celor cu nisip. În cele 15-20 de minute cât se pot juca înăuntru, copiii fac, de fapt, terapie cu aerosolii salini.

„Ne jucăm, cântăm, facem exerciţii de gimnastică să simţim aerul ăsta sărat. Şi părinţii sunt îndrumaţi de medicii de familie, dacă avem asemenea posibilitate să vină şi venim şi noi. Da.. un pic de sare în păr, în grupa mică se mai întâmplă,” explicăAntal Erika, educatoare.

Iar părinţii sunt mulţumiţi de rezultate.

„Am observat că înainte tuşea şi acum mai tuşeşte, dar nu aşa. Înainte de Crăciun a fost răcit,” spune un părinte.

Mini-salina reproduce condiţiile din cea de la Praid, de unde au şi fost aduse şi cele şase tone şi jumătate de sare. Opt mii de lei a plătit parohia reformată pentru această dotare care a atras zeci de părinţi. Înscrierile se fac după regula primului venit, dar prioritate au cei care fac parte din parohie.

Avem înscrieri şi pe 2018 deja. Nou născuţi care au fost deja înscrişi la noi la grădiniţă,” precizeazălah Mihaly, preot parohia reformată Dumbrava Nord

Medicii spun că tratamentul făcut într-o cameră este de mare ajutor pentru copii. Cei care au mai puţin de 2 ani trebuie să aibă însă acordul medicului de familie.

Absorbţia aerosolilor salini dezinfectează căile respiratorii, fluidizează mucoasele, ajută la eliminarea secreţiilor, reface elasticitatea căilor respiratorii şi elimină toxinele,” explică Marioara Şimon, medic primar pneumolog, bronholog şi alergolog.

Grădiniţa cu mini-salină din Zalău este singura cu o astfel de dotare din judeţul Sălaj.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri