Guvernul vrea să cumpere imobilele distruse

Data publicării:
ruine

Guvernul are în plan să cumpere clădirile istorice neutilizate şi avariate de la proprietarii care nu le consolidează, ca apoi să le reabiliteze şi consolideze din bani publici, bani din bugetul de stat. Măsura a fost inclusă în Strategia Naţională a Locuinţelor, şi este în dezbatere publică. Propunerile cuprinse în strategia guvernului sunt considerate de experţi unica formă prin care s-ar putea salva unele clădiri foarte valoroase dar părăsite, dar şi modul prin care se poate scăpa de ruinele din centrul marilor oraşe. Executivul spune că acum peste 35% din cele 8,5 milioane de locuinţe din România sunt neglijate şi necesită reparaţii urgente.

Cele mai afectate sunt clădirile istorice vechi. În Bucureşti, pe Calea Victoriei de exemplu, astfel de case sunt peste tot. Unele chiar în apropierea Guvernului. Multe sunt un pericol public, faţadele sutn distruse, iar balcoanele stau să cadă.

Executivul vine acum cu o soluţie concretă- dacă proprietarii lasă imobilele istorice în paragină, ele intră în administrarea autorităţilor locale, care se vor ocupa de reabilitarea lor.

Ilie Bolojan - primar Oradea: „Această prevedere legală care permite autorităților locale să intervină ne permite să fim flexibili. Sigur ne asumăm niște riscuri, dar eu cred că este un lucru bun”.

Este însă un proces de durată.

Mai mult, reabilitarea unei clădiri istorice făcute ca la carte ar costa mai mult decât un imobil nou, spun specialiştii. Asta deşi ar putea găzdui cafenele, muzee sau puncte de informare pentru turiştii care iau la pas Calea Victoriei.

Robert Teodorescu, specialist în imobiliare: „Cel puţin 50-60% din case sunt ale unor oameni care ar fi bucuroşi să le preia statul şi să le renoveze şi chiar ar fi de acord să le vândă un pic mai ieftin statului care va renova această casă şi o va transforma într-un muzeu, instituţie, ceva frumos, decât să vândă unui investitor de multe ori străin care vine, o renovează, nu foarte bine, doar o făţuieşte un pic şi o scoate din nou pe piaţă, face o speculă imobiliară”.

Specialiştii spun că terenul costă uneori mai mult decât imobilul în sine pentru că este amplasat în centrul oraşului.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri